Procurorii germani descind în birourile producătorului auto Volkswagen
alte articole
În cursul zilei de joi, procurorii germani au descins la sediul companiei Volkswagen şi la alte birouri ale sale, ca parte a unei investigaţii asupra manipulării de către producătorul auto a testelor pentru emisii la motoarele diesel.
Procurorii din Braunschweig, situat în apropiere de Wolfsburg, oraşul natal al producătorului auto german, au declarat că vizează documente şi dispozitive de stocare a datelor care i-ar putea ajuta în ancheta lor, conform website-ului Trunews.
Volkswagen (VW) a declarat că susţine această investigaţie şi a predat autorităţilor germane o gamă “cuprinzătoare” de documente.
La aproape trei săptămâni după ce a mărturisit public că a păcălit testele pentru emisii în SUA, cel mai mare producător auto al Europei se află sub o mare presiune pentru a-i identifica pe vinovaţi, pentru a repara maşinile afectate şi pentru a clarifica cum şi unde au avut loc aceste manipulări.
VW se confruntă cu cea mai gravă criză într-o perioadă de activitate de 78 de ani, în condiţiile în care scandalul falsificării la scară mare a testelor pentru emisii a dus la scăderea preţului acţiunilor companiei cu o treime şi la zguduirea industriei auto.
Michael Horn, directorul general al Volkswagen America, a recunoscut miercuri că a fost informat la începutul anului trecut că producătorul auto german falsifica testele de emisii. Informaţia apare în depoziţiile scrise şi depuse la o comisie a Congresului american, în faţa căreia Horn a fost aşteptat să se prezinte joi.
Horn a declarat că în primăvara anului 2014 i s-a adus la cunoştinţă existenţa unei posibile situaţii de nerespectare a normelor privind emisiile, care putea fi remediată.
“Am fost de asemenea informat că inginerii companiei vor colabora cu agenţiile pentru a rezolva problema”, a declarat el, fără să identifice oamenii care i-au oferit informaţiile.
În 3 septembrie 2015, Volkswagen a informat autorităţile americane că a instalat programe speciale în motoarele diesel, la aproximativ 11 milioane dintre autovehiculele sale, cu scopul de a masca nivelul real al emisiilor de substanţe toxice. Autorităţile americane au făcut publică această situaţie în 18 septembrie.
Volkswagen a fost criticată intens, pe ambele părţi ale Atlanticului, pentru modul de rezolvare a crizei, legiuitorii, investitorii şi clienţii susţinând că s-a mişcat prea încet în privinţa publicării informaţiilor.
Analiştii nu sunt încă siguri de cât de extinsă este această schemă de înşelare a testelor pentru emisii.
Ziarul german Sueddeutsche Zeitung a raportat joi că programul de manipulare al VW a fost activat în Europa, citând un purtător de cuvânt al companiei. Într-o declaraţie făcută joi, Volkswagen a susţinut că investighează problema în continuare.
„Lucrăm intens pentru a găsi soluţii tehnice. Din acest motiv, întrebările formulate în acest moment sunt speculative”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei germane.
Până acum, Volkswagen a suspendat peste zece manageri cu vechime, inclusiv trei ingineri de nivel înalt, ca parte a unei investigaţii interne. De asemenea, compania a angajat firma de avocatură americană Jones Day pentru a desfăşura o anchetă externă.
Analiştii UBS estimează că Volkswagen ar putea fi forţată să plătească aproximativ 35 miliarde de euro pentru a remedia autovehiculele, pentru a plăti amenzile şi pentru a ajunge la o înţelegere în cadrul proceselor legale.
Criza prin care trece producătorul auto este o sursă de ruşine pentru Germania, care timp de ani de zile a folosit VW ca un model al capabilităţii ţării în domeniul ingineriei. Mai mult, Germania priveşte industria auto ca o sursă pentru venituri obţinute din exporturi şi ca un loc în care lucrează peste 750.000 de cetăţeni germani.