Volkswagen neagă afirmaţiile SUA că ar fi “măsluit” şi motoarele diesel mai mari

O nouă investigaţie americană pare să indice faptul Volkswagen a încercat să modifice testele pentru emisii în cazul mai multor modele decât s-a crezut până acum. Producătorul auto a negat afirmaţiile.
Logo-ul companiei Volkswagen. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.11.2015

Producătorul auto german Volkswagen a negat luni afirmaţiile organismelor americane de reglementare care au raportat că vehiculele Volkswagen cu motoare diesel mai mari au fost, de asemenea, echipate cu programe destinate falsificării testelor pentru emisii efectuate în Statele Unite.

Presupusele “măsluiri” raportate de SUA acoperă modele precum Touareg din 2014, Porsche Cayenne din 2015 şi Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8 şi Q5 din 2016.

“Volkswagen subliniază faptul că pe motoarele sale diesel V6 de 3 litri nu a fost instalat niciun program” care ar modifica în mod necorespunzător rezultatele la testele pentru poluare, conform unei declaraţii publicate de producătorul auto german luni seara, arată Deutsche Welle.

Luni, oficialii americani de la Environmental Protection Agency (EPA) au indicat faptul că Volkswagen a instalat programul de înşelare a testelor pentru emisii la modelele sale cu motoare mari puse în circulaţie în 2014 şi 2015 şi care urmau să apară în 2016.

Programul recunoaşte când motorul este testat şi reduce cantitatea de oxid de azot emisă modificând parametrii de funcţionare a motorului. Cu toate acestea, în sarcină normală, pe şosea, cantitatea de noxe emise în timpul funcţionării normale este mult mai mare decât în timpul testelor.

EPA a raportat că programul ilegal este similar cu cel descoperit la modele din 2009-2015 cu motor de 2 litri. Oficialii Volkswagen au recunoscut că acele vehicule au fost echipate cu programe pentru măsluirea testelor privind emisiile.

Uniunea Europeană a căzut de acord recent să adopte noi regulamente controversate privind emisiile la motoarele diesel.

Compania auto germană a declarat că va rechema în service 8,5 milioane de vehicule cu motor diesel doar în Europa. Pe lângă costurile considerabile pentru repararea vehiculelor nevândute care ar putea conţine controversatul program, pe lângă reducerea volumului de vânzări şi pierderea încrederii consumatorilor, Volkswagen va trebui să plătească amenzi şi taxe legale în valoare de miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor