Vânzările de bere s-au micşorat din cauza modificărilor în legislaţie
alte articole
Volumul vânzărilor de bere a scăzut considerabil în urma adoptării modificărilor legislaţiei propuse de Ministerul Sănătăţii, cu privire la producerea şi comercializarea alcoolului etilic şi a produselor ce conţin alcool. Managerul companiei Efes Vitanta Moldova Brewery, Sergiu Lungu, crede că modificările din legislaţie vor avea un efect negativ asupra vânzărilor de bere, însă compania Efes s-a pregătit pentru schimbări din timp, luând în considerare o astfel de turnură.
"Compania nu va merge împotriva tendinţelor mondiale şi nu va acţiona împotriva legii. La început oamenilor le va fi mai greu, însă aceştia trebuie să se obişnuiască cu ideea de a calcula din timp de câtă băutură va fi nevoie. De asemenea nu trebuie uitat că legea nu se extinde asupra băuturilor fără alcool", a menţionat acesta.
Răspunzând la întrebarea despre ce efect va avea asupra companiei interdicţiile la reclama berii, Lungu a spus că deja compania se gândeşte la metode alternative de reclamă, cum ar fi reclama ascunsă. "Suntem pro consumul moderat de bere. Orice limitări la început vor avea un efect negativ asupra producţiei, însă astfel va fi mai bine pentru societate", a spus Lungu. Ministerul Sănătăţii propune modificări ale legii cu privire la producerea şi comercializarea alcoolului etilic şi a produselor ce conţin alcool, potrivit cărora berea va fi inclusă în lista de băuturi alcoolice. Astfel va interzisă comercializarea berii după ora 22.00.
De asemenea, proiectul de lege prevede interzicerea publicităţii la bere. Potrivit datelor OMS, Moldova ocupă locul de frunte în clasamentul ţărilor cu cel mai mare consum de băuturi alcoolice - 21 l pe cap de locuitor, precizează InfoTag. Mortalitatea din cauza alcoolului este de două ori mai mare decât în ţările europene.