Vlăsceanu: Există semnale că preţurile vor creşte pe piaţa imobiliară
Preţurile pe piaţa imobiliară ar putea să crească din nou, începând de anul viitor, a declarat, joi, Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn, la deschiderea târgului.
"În urma unor discuţii pe care le-am avut cu cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din acest moment, în cadrul unei mese rotunde, există semnale că preţurile nu vor scădea. Ba chiar sunt semnale că anul viitor vor începe să crească. Asta din mesajele transmise de aceştia, dar şi în urma faptului că, de la 1 ianuarie, vom avea un cost al certificatului energetic pe care cu siguranţă cumpărătorul îl va suporta. Nu este un cost modic", a spus Vlăsceanu.
Potrivit acestuia, în urma unor estimări făcute de specialiştii din domeniu, preţul unui certificat energetic ar putea ajunge la 2.000 - 3.000 de euro pe apartament.
La rândul său, directorul general al Real Time, Ion Cătuţoiu, a precizat că există câteva premise pentru creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară, începând de anul viitor. Astfel, certificatului energetic i se adaugă faptul că încă nu se ştie care va fi TVA-ul la locuinţe, iar situaţia în care un apartament stă foarte mult la vânzare duce la creşterea cheltuielilor cu dobânzile la bancă, pierderi ce vor trebui recuperată într-un fel de către dezvoltatorul imobiliar.
Cătuţoiu a subliniat că apartamentele noi nu pot fi vândute sub anumite costuri, pentru că nu se poate ridica ipoteca instituită de bancă.
"O soluţie ar fi ca banca să-şi asume o parte din pierderi şi să ia acele locuinţe şi apoi să le vândă la preţuri sub costuri. Ceea ce este mai grav în această perioadă este că nu am reuşit să construim, ci am reuşit doar să numărăm ceea ce aveam, am reuşit să livrăm proiecte mari, care nu sunt locuite, nu reuşim să terminăm proiectele care se află în fază de construcţie. Sunt dezvoltatori care au reuşit să vândă pentru că au reuşit să se poziţioneze în relaţia lor cu cumpărătorul", a spus el.
Acesta a atras atenţia că trebuie achiziţionate locuinţe care au o anumită funcţionalitate, principalul risc al unui cumpărător fiind să plătească un preţ pentru un lucru ce nu va fi livrat. Şi în cazul locuinţelor trebuie aplicat proverbul "sunt prea sărac ca să îmi cumpăr un lucru ieftin", a adăugat el.
"Din punctul meu de vedere, oricât de ieftin ar fi, dacă cumpăr ceva ce nu va fi livrat.... Dacă dezvoltatorul nu va fi în stare să facă profit nu reuşeşte să-şi asigure banii pentru garanţia ulterioară a imobilului, nu reuşeşte să se racordeze la reţeaua de utilităţi, nu poate să-şi termine infrastructura din jurul blocului, deci am dat banii pe nimic", a explicat el.
În acelaşi context, Vlad Vlăsceanu a întărit ideea că apartamentele noi care se vând sub un anumit cost sunt locuinţe care nu se vor finaliza, care nu sunt fezabile.
"Există apartamente în blocuri care se vând ieftin şi care niciodată nu vor fi conectate la utilităţi, pentru că nu există utilităţi", a subliniat Vlăsceanu.
Conform lui Vlad Vlăsceanu, dacă la începutul anului 2009 vorbeam, în martie, de un preţ mediu la locuinţele noi de 1.400 de euro pe metrul pătrat, o medie mai mică, de altfel, decât indicele BREI-N comunicat la acea dată, care era de 1.778 de euro/metrul pătrat, în toamnă, în perioada septembrie - octombrie, preţul mediu pe metrul pătrat al locuinţelor prezente la tIMOn scăzuse sub 900 de euro/metrul pătrat, în condiţiile în care indicele BREI-N era de 1.648 euro/metrul pătrat.
La ediţia tIMOn din decembrie, preţul mediu nu a suferit corecţii foarte mari, situându-se tot sub 900 de euro/metrul pătrat.
"Sunt preţuri de minim istoric pe piaţa imobiliară şi ne referim la acele proiecte fezabile, viabile şi care credem că vor fi livrate către consumatorul final. La ediţia din decembrie a târgului tIMOn sunt prezenţi expozanţi care vin cu oferte speciale, last-minute, însă, ceea ce este cel mai important este că majoritatea dezvoltatorilor trag un semnal de alarmă că, dacă mai căutăm acele scăderi spectaculoase de preţuri, nu le vom mai găsi. Dacă facem o comparaţie de la începutul anului, până acum vedem că preţul mediu pe metrul pătrat a scăzut cu 45 la sută", a spus el.
De asemenea, în cazuri punctuale de proiecte imobiliare, la anumite unităţi locative, sunt scăderi de 30 - 35 la sută.
"Dacă vorbim despre oferte minime din cadrul târgului, există un minim de 33.000 de euro, dar aceste minime sunt irelevante, pentru că nu putem compara locuinţe dintr-o zonă cu locuinţe din alte zone. Asistăm la un minim istoric şi pe piaţa apartamentelor noi din zona Colentina, unde există o ofertă de apartament cu o cameră de 59.900 de euro. Acesta se vindea cu peste 90.000 de euro la începutul anului. Vorbim despre apartamente în centrul Capitalei cu 100.000 de euro şi despre apartamente cu trei camere cu 100.000 de euro şi chiar mai puţin. Sunt oferte doar în cadrul târgului", a subliniat directorul tIMOn.
Ultima şansă să-ţi iei o casă" este titlul sub care se va desfăşura, în intervalul 3-6 decembrie, ultimul târg imobiliar al sezonului - Târgul Imobiliar Naţional tIMOn.
Peste 35 de firme expozante şi 80 de proiecte rezidenţiale din Bucureşti şi din ţară, dar şi din străinătate, vor fi prezentate la târg, fiecare dintre expozanţi promiţând reduceri de Crăciun, astfel încât să se ajungă la cel mai mic nivel atins vreodată de preţul locuinţelor noi.
La ediţia aceasta a târgului sunt prezentate ansambluri rezidenţiale în toate zonele Bucureştiului, în majoritate locuinţe gata de livrare, precum şi locuinţe de vacanţă, la munte sau la mare, în Egipt, Spania şi Turcia, la preţuri începând cu 38.000 de euro, până la 800.000 de euro.
Deşi se pare că piaţa de real estate s-a stabilizat, iar majoritatea dezvoltatorilor declară că preţurile locuinţelor s-au fixat în jurul valorii de 900 euro/metrul pătrat pentru un apartament în Bucureşti, tIMOn găzduieşte şi oferte speciale, de genul 398 euro/metrul pătrat pentru o casă la Buftea sau 38.000 de euro pentru un apartament cu trei camere în Alanya, Turcia.
Ca noutate, în fiecare zi de târg vor exista permanent consultanţi neutri, iar unul dintre vizitatori va putea câştiga gratis o casă.
A 15-a ediţie a tIMOn şi ultimul eveniment imobiliar al anului se va desfăşura la World Trade Center Bucureşti. Târgul va dura de joi până duminică şi va fi deschis între orele 10,00 şi 19,00.