Vladimir Socor: La Bratislava, partea moldovenească a refuzat să cedeze din nou şi acest lucru este îmbucurător

Vladimir Socor
Vladimir Socor (Epoch Times România)

Negocierile de la Bratislava din cadrul Conferinţei Permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” s-au încheiat fără să se semneze vreun document, în schimb proiectul unui protocol s-ar afla în proces de perfectare.

În acest context, premierul Republici Moldova, Maia Sandu, a menţionat că nu există condiţii interne sau externe pentru a se spera la o soluţie imediată a conflictului transnistrean şi nici consens politic în coaliţia de guvernare de la Chişinău, analiză susţinută şi de analistul fundaţiei americane Jamestown Foundation, Vladimir Socor.

Totodată, Vladimir Socor consideră că reglementarea conflictului dintre Rusia şi Republica Moldova pe teritoriul din stânga Nistrului este un proces intrat în impas încă de la început, din 1992, astfel că nu e nimic nou în ceea ce priveşte impasul.

„În general pe mine mă linişteşte o situaţie în care un document final nu a fost acceptat. Procesul care are loc este într-o direcţie care merge împotriva intereselor Republicii Moldova, de aceea orice întrerupere a acestui proces mă linişteşte, mai ales că în reuniunea de la Bratislava se pare că partea moldovenească, reprezentată de dl Vasile Şova, a refuzat să facă noi cedări. Şi acest lucru este îmbucurător”, a declarat Vladimir Socor într-un interviu pentru Europa Liberă.

Mai mult decât atât, expertul a amintit despre faptul că în timpul guvernării conduse de Vlad Plahotniuc, Chişinăul a cedat deseori în favoarea Tiraspolului, „de fapt, în favoarea Rusiei”, proces considerat de Socor ca fiind unul de de-suveranizare a Republicii Moldova pe malul stâng.

Totodată, Socor a menţionat că odată cu venirea la putere a coaliţiei de guvernământ, acest proces a fost frânat sau chiar stopat, lucru ce se observă clar din lipsa rezultatelor la negocierile de la Bratislava.