Vladimir Putin avertizează din nou: Presiunile asupra Rusiei sunt inacceptabile
alte articole
'Nimeni nu are monopolul să vorbească în numele întregii societăţi ruse, mai ales structurile finanţate şi gestionate din străinătate', a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, trimiţând astfel un avertisment către opoziţia rusă şi, în special, organizaţiilor neguvernamentale. Acestea din urmp sunt, în conformitate cu o lege adoptată recent, 'agenţi ai străinătăţii' în cazul în care sunt susţinute din fonduri din străinătate, relatează publicaţia online Gazeta.ru.
'Astăzi avem proceduri stricte privind activitatea ONG-urilor în Rusia, inclusiv în ceea ce priveşte finanţarea lor din străinătate', a spus şeful statului rus, prezidând o reuniune extinsă a FSB (fostul KGB), instituţie pe care a condus-o înaintea de a deveni premier şi apoi preşedinte înainte de 2000.
În această şedinţă, în care a fost prezentat bilanţul FSB-ului pe anul trecut, Putin a făcut apel la conducerea instituţiei să consolideze sistemul de control al graniţelor şi în zonele de frontieră, să creeze un sistem unic de detectare a atacurilor informatice şi să evite să fie atras în litigii comerciale.
El a invocat posibile tentative de a obstrucţiona procesele de integrare în spaţiul fost sovietic, dar a declarat că 'integrarea nu poate fi oprită cu ţipete şi trageri de mânecă'.
'Am auzit recent o serie de declaraţii nervoase, sincer furioase cu privire la procesele de integrare în spaţiul postsovietic. O integrare mai strânsă reprezintă un proces obiectiv în lumea de astăzi şi niciun fel de ţipete sau trageri de mânecă nu pot opri acest proces', a afirmat Putin, cu referire, probabil, la o recentă declaraţie a fostului secretar de stat american Hillary Clinton, potrivit căreia 'SUA nu vor permite refacerea URSS'.
'Vă rog în această privinţă să conlucraţi îndeaproape cu omologii noştri din Belarus şi Kazahstan şi alte state implicate în procesul de integrare' a spaţiului fost sovietic, a spus preşedintele rus. Rusia, Belarus şi Kazahstan fac parte din Uniunea Vamală, în care Moscova doreşte să atragă şi Ucraina.
Nu în ultimul rând, la această şedinţă de bilanţ a FSB, Putin a indicat că 'datorită unităţilor de contrainformaţii din ţară au fost deconspiraţi 34 de angajaţi ai unor servicii secrete străine şi 181 de agenţi ai unor servicii de spionaj din străinătate, dintre care 12 au fost arestaţi în flagrant'. În acest context, preşedintele rus a evidenţiat că 'activitatea de contraspionaj' rămâne componenta principală a FSB.