Ucrainenii îi urăsc pe oligarhi şi politicieni: Pe Ianukovici l-ar putea paşte o 'primăvară arabă'
alte articole
Ucraina a ieşit pe locul întâi în Europa în ceea ce priveşte neîncrederea faţă de instituţiile statului. Ucrainenii vorbesc cu îngrijorare despre propriul viitor, temându-se de scăderea nivelului de trai. În acelaşi timp, ei au o atitudine negativă faţă de bogaţi, care au legături cu politicienii şi care exercită influenţă asupra politicii. Sondaje de opinie realizate recent relevă că frica şi ura ascunsă devin principalele trăsături ale societăţii ucrainene, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Rezultatele mai multor sondaje de opinie care caracterizează starea societăţii din Ucraina au fost date publicităţii săptămâna aceasta la Kiev. După cum constată directorul-adjunct al Institutului de Sociologie al Ucrainei, Evgheni Golovaha, nivelul de încredere al ucrainenilor faţă de instituţiile statului, politicieni şi partide este cel mai scăzut din Europa, nedepăşind 1-3%. Doar la anumite capitole situaţia este mai rea în ţări care traversează o criză economică acută, de exemplu în Grecia. Golovaha subliniază că neîncrederea faţă de putere devine tradiţională pentru Ucraina, nemaifiind legată de decizii sau situaţii concrete. Ucrainenii se încred mai mult în astrologi decât în politicieni.
Această situaţie a fost clarificată într-un fel de răspunsurile la întrebările ce se refereau la atitudinea faţă de bogaţi. S-a dovedit că 87% dintre ucraineni nu cred că averile oligarhilor au fost făcute cinstit, iar 14% sunt convinşi că locul bogătaşilor este la închisoare. Este adevărat că majoritatea consideră suficient ca statul să-i oblige pe cei bogaţi să plătească impozitele, să investească în economie şi să creeze noi locuri de muncă, doar 2% sprijinind ideea delegării oligarhilor în sistemul puterii.
Cel mai tare îi irită pe ucraineni ştirile despre cum an de an se majorează capitalurile celor mai bogaţi concetăţeni. În 2012, în Ucraina a crescut numărul de milionari şi miliardari, iar 'vechii oligarhi' au ajuns în premieră în vârful listei celor mai bogaţi oameni din Comunitatea Statelor Independente (CSI). În acelaşi timp, pensiile şi salariile bugetarilor au crescut doar cu câţiva dolari. De mai mulţi ani economişti şi politicieni atenţionează puterea că amplificarea discrepanţei dintre veniturile celor mai bogaţi şi celor mai săraci cetăţeni ar putea deveni o serioasă problemă politică, lucru pe care l-a recunoscut în vară chiar şi preşedintele Viktor Ianukovici.
Expertul Viktor Zamiatin precizează că aceste declaraţii ale lui Ianukovici s-au făcut auzite în timpul campaniei electorale, dar că de atunci situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult. 'Vedem ce se întâmplă în economie: scăderea producţiei, deficit al bugetului de stat, o perioadă de vârf la plata datoriilor externe şi o situaţie incertă în privinţa noilor împrumuturi de stabilizare (...) Dacă puterea va încerca să strângă şi mai mult cureaua celor săraci, oamenii vor ajunge la capătul răbdării', atenţionează Zamiatin.
Potrivit Institutului de Sociologie, la sfârşitul anului trecut jumătate dintre cetăţenii Ucrainei îşi exprimau profunda nemulţumire faţă de situaţia în care se află. Despre lipsa încrederii în ziua de mâine au vorbit 72% dintre intervievaţi, despre îngrijorarea lor crescândă - 29%, despre sentimentele lor de frică şi debusolare - 33%. În acelaşi timp, un sondaj de opinie desfăşurat de Centrul Razumkov a confirmat nivelul ridicat de neîncredere faţă de putere şi a relevat în cine se încred totuşi ucrainenii: în Biserică (indiferent de confesiune) - 67%, în mass-media, aproximativ tot atâţia, în organizaţiile sociale - 40%.
Un grup de experţi coordonat de Institutul Gorşenin a analizat situaţia şi a ajuns la concluzia că treptat atitudinile protestatare din Ucraina se transformă într-o stare de ură ascunsă: oamenii nu mai au încredere nici în putere, nici în opoziţie, nu văd noi lideri politici, nu cred în corectitudinea justiţiei, se tem de sistemul corupt al instituţiilor puterii. Adică, doresc schimbări şi îşi simt propria neputinţă.
În opinia analistului Vitali Bala, această situaţie poate fi catalogată drept 'apatie agresivă' a societăţii. În acelaşi timp, Bala prognozează că 'agresivitatea va creşte, iar apatia se va reduce'. 'Nimeni nu poate spune exact care va fi momentul când situaţia va exploda. Scânteia ar putea-o constitui o situaţie banală: de exemplu, o nedreptate nu faţă de un politician sau activist social, ci faţă de un om până atunci necunoscut, un cetăţean obişnuit', subliniază analistul, amintind că tocmai astfel a început 'revoluţia arabă'.
Experţii afirmă că acţiuni de protest locale împotriva samavolniciei înalţilor funcţionari şi deciziilor judiciare eronate au loc regulat în Ucraina, numărul lor creşte, chiar dacă aceste acţiuni nu atrag atenţia mass-media, întrunind doar câteva sute de oameni. 'Însă micile pârâiaşe se vor contopi mai devreme sau mai târziu într-o apă tumultoasă', atenţionează cunoscutul activist social Vladimir Cemeris.