Vlad Voiculescu: Se ieftinesc o serie de medicamente. Avem grijă ca românii să nu rămână fără cele esenţiale

Ministerul condus de Vlad Voiculescu intenţionează să reducă preţul la o serie de medicamente şi să abia grijă ca pacienţii români să nu rămână fără medicamentele esenţiale stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii (Florin Chirilă / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.10.2016

Ministrul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică o serie de măsuri în privinţa preţurilor medicamentelor eliberate pe bază de reţetă, prin care să se asigure accesul permanent al pacienţilor la tratamente, reiese dintr-un comunicat remis miercuri de instituţia condusă de Vlad Voiculescu.

"Ieftinim o serie de medicamente şi avem grijă ca pacienţii români să nu rămână fără medicamentele esenţiale stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii", a declarat ministrul Sănătăţii.

Prima măsură care ar urma să fie pusă în practică începând din data de 1 martie 2017, este ieftinirea în trepte a medicamentelor. Această politică de ieftinire treptată este adoptată pentru a evita noi crize ale medicamentelor.

"Politica de preţ din ultimii ani a făcut ca unele medicamente să ajungă atât de ieftine, încât producătorii nu le mai aduc în România şi atunci tratamentele dispar din farmacii şi spitale. Ca să protejăm pacienţii români, vom introduce o ieftinire în trepte pentru medicamentele ieşite de sub patent: 10% în primul an, 10% în al doilea an şi 15% în al treilea an, după trei ani ajungându-se la o ieftinire de 35%", a precizat Vlad Voiculescu.

Această ieftinire se va aplica medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent). Pentru restul medicamentelor prescrise cu reţetă, procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preţ european dintr-un coş de 12 ţări. Procedura de actualizare a preţurilor va începe în această lună, odată cu intrarea în vigoare a normei legale.

O a doua măsură anunţată de ministrul Sănătăţii se referă la introducerea unei metode diferite de calcul a preţului pentru medicamentele esenţiale din lista stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care sunt compensate 100% în România. Astfel se va preveni dispariţia de pe piaţă a medicamentelor esenţiale.

"Dacă un medicament generic este pe lista esenţială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este compensat 100% în România, atunci ne vom asigura că el este disponibil pentru pacienţii români printr-o nouă metodologie de preţ. Vorbim de un număr de 56 medicamente, adică aproximativ 5% din totalul existent în România", a mai afirmat Vlad Voiculescu.

Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele având preţuri sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor boli frecvente cum ar fi cele de inimă sau cancer. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacienţii nu vor trebui să plătească nimic în plus.

Exportul paralel, o afacere legală în Europa, dar imorală pentru pacienţii români, va putea fi limitat prin o a treia măsură anunţată de ministrul Sănătăţii – monitorizarea stocurilor de medicamente gratuite şi compensate. Distribuitorii şi farmaciştii vor fi obligaţi să raporteze zilnic stocurile de medicamente gratuite şi compensate într-un sistem electronic securizat şi dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

"Dacă stocurile ating un prag critic, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului vor primi alerte", a explicat ministrul Sănătăţii.

A patra măsură anunţată este lansarea site-ului www.medicamentelipsa.ro, în varianta de teste. Pacienţii vor putea semnala dacă nu găsesc un anumit medicament în farmacie sau în spital. În felul acesta, autorităţile vor putea avea informaţii în timp real despre nevoile pacienţilor şi vor oferi date despre modul şi termenul când se vor rezolva aceste lipsuri. Acest site va deveni complet operaţional în câteva săptămâni.

Proiectele de acte normative care vizează aceste măsuri vor fi puse în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor