Vlad Ţurcanu: Ucraina va arăta fermitate în situaţiile provocate de regimul de la Tiraspol

Rusia se va opune intenţiilor Kievului şi Chişinăului de a controla frontiera de pe segmentul transnistrean, afirmă Ţurcanu. Oficiali ruşi intenţionează să ajute socialiştii să câştige alegerile din 2018, apoi împreună cu Tiraspolul să rezolve problema.
Locuitori din Tiraspol primind cu urale ajutoare rusesti, in regiunea Transnistria - arhiva. Pe plancarda se poate citi "Multumim Moscova!"
Locuitori din Tiraspol primind cu urale ajutoare rusesti, in regiunea Transnistria - arhiva. Pe plancarda se poate citi "Multumim Moscova!" (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Analistul politic Vlad Ţurcanu susţine că Rusia va încerca să folosească militarii, relaţiile, politicienii pe care îi are la Chişinău, cât şi alte instrumente pe care la are la dispoziţie, pentru a se opune intenţiilor Kievului şi Chişinăului de a controla frontiera de pe segmentul transnistrean. Totodată, el apreciază faptul, că Ucraina este fermă în acţiunile sale pe acest subiect.

„Asistăm în continuare la o bătălie geopolitică în această regiune. Sigur că ai noştri vor fi foarte precauţi faţă de asemenea iniţiative radicale pe care le propune Ucraina. Pe de altă parte, cei care stăpânesc foarte bine dosarul transnistrean şi le ştiu reflexele aşa numitor oficiali de la Tiraspol, înţeleg că e un moment propice pentru Chişinău de a se impune în raport cu separatiştii…”, a declarat fostul consilier prezidenţial în cadrul emisiunii “Ora de vârf” de la Radio Chişinău.

În opinia analistului, R. Moldova nu ar trebui să se aştepte, că Rusia va urmări impasibilă dezvoltarea unor proiecte care să pună în încurcătură regimul separatist de la Tiraspol. “Se vor încerca tot felul de metode, contramăsuri de inspiraţie rusească, lansate fie de la Tiraspol, fie de la Chişinău. Iar situaţia politică duală, confuză de la Chişinău n-ar trebui să-i facă optimişti pe transnistreni, tocmai din cauză că Ucraina va arăta fermitate în orice situaţie dificilă care se poate isca în regiune.”

Notabil este faptul că recent şi preşedintele comisiei pentru CSI din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Kalaşnikov, a declarat pentru Izvestia că Moscova nu poate privi ca un simplu spectator intenţia Chişinăului şi a Kievului de a institui un control comun pe segmentul transnistrean al graniţei moldo-ucrainene, precizând că Parlamentul Rusiei încearcă să-l ajute pe preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi partidul său să obţină majoritatea la alegerile din 2018, urmând ca împreună cu liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski să poată rezolva problema.

În contextul iniţierii controlului comun al frontierei pe segmentul transnistrean, Irina Friz, şefa delegaţiei permanente a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO şi deputat în Parlamentul Ucrainei a atenţionat de mai multe ori că, Ucraina ar putea închide punctele de trecere la frontiera cu regiunea transnistreană dacă Tiraspolul se va adresa Rusiei pentru asigurarea securităţii la punctele de trecere moldo-ucrainene.