Viviane Reding în PE: Respectarea statului de drept nu are nimic de-a face cu partidul aflat la putere

Epoch Times România
12.09.2012

Comisarul European pentru Justiţie, Viviane Reding, a susţinut, miercuri, în plenul PE, că ”preşedintele Comisiei şi Comisia trebuie să acţioneze cu corectitudine şi imparţial atunci când se atacă statul de drept, indiferent de culoarea politică a Guvernului”.

”Este a doua oară în acest an când a trebuit să discutăm despre o situaţie foarte gravă, despre încălcarea statului de drept într-una dintre ţările membre ale UE, după Ungaria, acum România. Dezbaterea de azi, ca şi cea pe care am avut-o în trecut pe probleme similare, a fost condusă foarte mult de interese de partid, atitudini similare în dezbateri similare”, a spus Viviane Reding în plenul PE, după ce au vorbit toţi europarlamentarii.

Aceasta a mai precizat că ”preşedintele Comisiei şi Comisia este gardianul tratatelor". "Noi trebuie să acţionăm cu corectitudine şi imparţial atunci când se atacă statul de drept sau se încalcă legislaţia comunitară, indiferent de culoarea politică a Guvernului”, a mai spus Reding şi a subliniat că CE ”trebuie să rămână fermă în exprimarea îngrijorărilor şi în acţiunile pe care le întreprinde”.

”Nu numai acum, dar şi în trecut a fost aşa. Îmi amintesc de un moment când a trebuit să acţionez la o chestiune similară, e vorba de anul 2009, când eram comisar pentru telecomunicaţii şi am început o procedură de încălcare a tratatelor (de infrigement) împotriva României pentru a ataca autoritatea de reglementare din România. Atunci era o coaliţie de dreapta, care dăduse o ordonanţă de urgenţă pentru a încerca să-l înlăture pe preşedintele Autorităţii de Reglementare din funcţie. Exact aceeaşi logică a fost folosită de Comisie şi la începutul acestui an, când am adus Ungaria în faţa Curţii de Justiţie, pentru încălcarea independenţei legislatorului pentru protecţia datelor din Ungaria, sau alte proceduri de infrigement care au fost iniţiate atunci”, a mai explicat Reding.

De asemenea, ea a mai precizat că ”avem nevoie nevoie de o abordare independentă şi obiectivă a acestor probleme” şi a subliniat că ”respectarea statului de drept nu are nimic de-a face cu partidul politic aflat la putere". "Pentru preşedintele Barroso şi pentru mine se aplică aceeaşi regulă şi acesta a fost un principiu foarte important în toate procesele de care vorbeam”, a precizat comisarul.

”Justiţia trebuie să fie oarbă, nu trebuie să recunoască culoarea politică a partidelor, trebuie să reacţioneze numai la statul de drept şi la punerea sa în pericol. Vedem pe baza acestui concret pe care l-am trăit în acest an că nu avem mecanisme eficiente în UE pentru a îmbunătăţi respectarea statului de drept. Cineva a vorbit despre situaţia din Ungaria şi de cea din România, dar întrebarea este dacă nu vom fi confruntaţi cu o astfel de situaţie în curând poate în altă ţară a UE”, a mai arătat Viviane Reding.

Mai mult, ea a susţinut că se confruntă cu dilema criteriilor de la Copenhaga. "Suntem stricţi în legătură cu criteriile de la Copenhaga, mai ales în ceea ce priveşte statul de drept la procesul de aderare la UE. Odată ce a aderat un stat la UE, se pare că nu mai avem niciun instrument pentru a putea verifica dacă se respectă principiile, dacă se respectă independenţa justiţiei şi dacă toate aceste valori mai sunt în vigoare, iar noi, UE trebuie să rămânem foarte fermi în ceea ce priveşte valorile pe care le susţinem şi statul de drept”, a precizat Viviane Reding.

Comisarul european pentru Justiţie crede că trebuie pus în aplicare un mecanism obiectiv care să poată evalua sistemele justiţiei în toate statele membre.

”Iată de ce eu cred că trebuie să punem în aplicare un mecanism obiectiv care să poată evalua sistemele justiţiei în toate cele 27 de state membre, pentru că procedurile noastre de infrigement sunt prea tehnice şi prea lente pentru a reacţiona la situaţii de risc înalt pentru statul de dept şi, de asemenea, pt că Articolul 7 şi pocedura sa este opţiunea nucleară, care nu ar trebui folosită decât atunci când chiar nu există nicio altă soluţie. Eu aş dori ca, împreună cu Parlamentul European, cu miniştri de justiţie, să elaborăm un nou intrument intermediar şi un mecanism mai ţintit la aceste probleme şi propun să se adauge la jaloanele economice şi sociale din semestrul european şi un nou mecanism de măsurare a eficienţiei sistemelor judiciare din toate statele membre”, a conchis ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor