Olandezul Van der Stoep în PE: Situaţia din România, expresia unei republici bananiere

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a vorbit şi el în Parlamentul European şi a atacat dur poziţia comisarului european Viviane Reding. El a acuzat-o că s-ar fi comportat ca "agentul electoral al lui Traian Băsescu".
Vedere generală a Consiliului Europei din Strasbourg, Franţa. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
12.09.2012

Chiar în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, europarlamentarul olandez Daniel Van der Stoep a declarat miercuri că situaţia din România este nici mai mult nici mai puţin decât "expresia unei republici bananiere".

"Este expresia unei republici bananiere (situaţia din România, n.red.), politicenii români nu cred că merită vreun premiu pentru o acţiune hotărâtă, pentru o acţiune politică impecabilă. Acesta (probleme ridicare cu privire la statul de drept în România, n.red.) este de fapt rezultatul opţiunii alegătorilor din România, o decizie suverană, dar rezultatul este haotic şi eu cred că UE nu ar trebui să se implice în aceste tulburări politice. UE îşi tot depăşeşte competenţele şi încearcă să impună statelor membre un fel de politică de dictat", a declarat europarlamentarul olandez neafiliat Daniel Van der Stoep în plenul PE.

Astfel, dezbaterea situaţiei politice din România, desfăşurată miercuri după-amiază în sesiunea Parlamentului European de la Strasbourg, a fost încinsă nu doar de cuvântările şi argumentele înflăcărate ale europarlamentarilor români, intervenţii aprinse fiind susţinute şi de europarlamentari din alte state UE.

Europarlamentarul Ivan (PSD), atac dur la Viviane Reding

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a vorbit şi el în Parlamentul European şi a atacat dur poziţia comisarului european Viviane Reding. El a acuzat-o că s-ar fi comportat ca "agentul electoral al lui Traian Băsescu".

"Unde, dacă nu aici, în PE, trebuie să spuneţi de ce votul a 8,4 milioane de cetăţeni nu a contat deloc pentru dvs. în această vară, de ce o regulă care nu este valabilă nicăieri în Europa a fost impusă României şi aici mă refer la pragul de 50% pentru vot", a spus Ivan.

De asemenea, adresându-i-se lui Reding, Ivan a susţinut că aceasta s-a "comportat ca un agent electoral" al lui Traian Băsescu.

Ivan a făcut referire şi la "haina portocalie" pe care a purtat-o Viviane Reding la şedinţa PE.

Cristian Preda a cerut demisia premierului Victor Ponta

Europarlamentarul Cristian Preda (PDL) a declarat că îi cere demisia premierului Victor Ponta, întrucât liderul USL este "un politician care reprezintă trecutul" şi este un exponent principal al majorităţii parlamentare care a devenit tiranică.

"Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat de către universitatea care i-a acordat un titlu de doctor acum un deceniu şi nu a avut curajul să vină aici, la dezbaterea din Parlamentul European (...) Un asemenea politician reprezintă trecutul, nu viitorul, drept pentru care îi cer demisia", a mai precizat Preda.

Reding - "Situaţia din România rămâne fragilă"

În cadrul dezbaterii din Parlamentul European cu privire la situaţia României, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat că, din nefericire, referendumul privind demiterea preşedintelui nu a pus capăt crizei politice, iar presiunile asupra judecătorilor au continuat şi după organizarea consultării populare, în încercarea de a influenţa rezultatul acesteia.

"La data de 11 iulie, m-am intalnit cu Ministrul Justiţiei Titus Corlăţean, iar preşedintele CE Barroso s-a întâlnit cu Victor Ponta o zi mai târziu pentru a-i împărtăşi îngrijorările Comisiei. Ca rezultat, Guvernul şi-a asumat angajamente importante. Au restaurat normele constituţionale, mai ales pentru organizarea referendumului. Referendumul, din nefericire, nu a pus capăt crizei politice. După, s-au produs din nou probe de presiuni asupra procurorilor şi judecătorilor şi încercări de a influenţa rezultatul referendumului", a precizat Reding.

Totodată, Viviane Reding a spus că "situaţia din România rămâne fragilă", ea exprimându-şi speranţa că toţi actorii politici din ţară sunt hotărâţi să respectate în mod "durabil şi ireversibil" statul de drept şi independenţa justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor