Virusul Wuhan poate afecta creierul uman [studiu]
alte articole
Un nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă americani şi britanici arată că virusul Wuhan, care provoacă COVID-19, poate afecta frecvent şi creierul uman, potrivit The Telegraph.
De la începutul pandemiei, medicii au observat că virusul Wuhan nu afectează numai plămânii, ci este adesea însoţit de o gamă largă de probleme de sănătate cauzate de atacurile asupra organelor interne - rinichi, ficat, inimă -, a sistemului circulator, dar şi asupra creierului.
Numeroşi pacienţi au acuzat dificultăţi de concentrare, pierderea mirosului (declanşată de afecţiuni ale nervilor olfactivi), tinitus (declanşat de afecţiuni ale nervului urechii, în urma infectării), accidente vasculare cerebrale şi chiar Parkinson.
Telegraph dă ca exemplu cazul unui bărbat, care a contractat virusul în luma martie, în momentul în care pandemia a lovit Israelul. El a fost internat cu o tuse seacă şi lipsa mirosului. Ulterior, pacientul a făcut febră şi a acuzat o stare continuă de oboseală. După trei zile de supraveghere medicală, a fost trimis acasă, în carantină.
După o perioadă de izolare acasă, în condiţiile în care starea sănătăţii sale era stabilă, bărbatul a acuzat modificări ale scrisului de mână, dificultăţi în vorbire şi folosirea telefonului mobil, precum şi un tremurat accentuat al mâinii drepte. După un timp, simptomele s-au agravat şi bărbatul a ajuns din nou la spital, la secţia de neurologie, manifestând disfuncţii la nivelul creierului şi al sistemului nervos.
După efectuarea testelor a fost diagnosticat cu Parkinson, în ciuda vârstei sale - 45 ani - şi a faptului că boala apăruse la două luni după infecţia cu virus Wuhan.
Cazul bărbatului a declanşat îngrijorări masive în Marea Britanie şi SUA, numeroşi medici începând să analizeze din acest punct de vedere rapoartele medicale ale pacienţilor cu COVID-19 care acuzau tulburări cerebrale.
Noile studii făcute la Chicago arată că o treime dintre cei infectaţi cu virus Wuhan spitalizaţi la începutul pandemiei au suferit de tulburări cerebrale - cu manifestări diverse - de la confuzie la lipsa de reacţie.
Potrivit materialului publicat în The Telegraph, până la 80% dintre cei aflaţi în terapie intensivă suferă de delir.