Virusul Wuhan: Marea Britanie susţine că a descoperit o nouă tulpină mult mai infecţioasă în sudul Angliei

.
. (pixabay.com)

Secretarul britanic pentru sănătate, Matthew Hancock, a dezvăluit, luni, într-o alocuţiune în faţa Parlamentului, că există dovezi că o nouă tulpină de virus Wuhan se răspândeşte mai eficient decât tulpinile anterior cunoscute.

Hancock a insistat că nu există probe care să ateste că vaccinurile nou introduse vor fi mai puţin eficiente în combaterea infecţiei, deşi declaraţia sa este un ecou la comentarii similare făcute de oamenii de ştiinţă guvernamentali din Australia. Aceştia au avertizat cu privire la dovezi ale unor mutaţii care devin mai uşor de răspândit şi, poate, mai periculoase pentru viaţa omului - ca fiind o justificare pentru a cere o scurtă, dar severă impunere a unei carantine stricte.

Cel puţin 60 de autorităţi locale diferite au documentat cazuri ale noii tulpini şi rolul acesteia în „creşteri exponenţiale” a numărului de infecţii cu virus Wuhan în Londra, Kent, zone din Essex şi Hertfordshire.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat pe Twitter că ştirea este cu siguranţă îngrijorătoare şi că va lua în considerare dacă „sunt necesare măsuri de precauţie suplimentare”.

Ştirea a urmat confirmării date de Hancock parlamentarilor londonezi că vor fi introduse restricţii de „Nivelul 3” începând de miercuri, lucru pe care primarul Sadiq Khan l-a sugerat anterior.

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au început să cerceteze noile tulpini, iar OMS a fost notificată, a anunţat Hancock.

„Am identificat în prezent peste 1.000 de cazuri cu această variantă predominantă în sudul Angliei, deşi au fost identificate cazuri în aproape 60 de zone diferite. [...] Nu ştim în ce măsură acest lucru se datorează noii variante, dar, indiferent de cauză, trebuie să luăm măsuri rapide şi decisive, care din păcate sunt absolut esenţiale pentru a controla această boală mortală până este lansat vaccinul", a mai precizat acesta.

BBC a adăugat că cei mai mulţi viruşi suferă mutaţii şi că majoritatea covârşitoare a mutaţiilor sunt inofensive, având un impact redus asupra simptomelor şi al eficienţei virusului. Cu toate acestea, mutaţiile ar putea face, de asemenea, mai dificilă identificarea şi combaterea virusului de către corpurile umane, necesitând vaccinări anuale, cum este cazul vaccinului antigripal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură