Coronavirus vs conspiraţie. Djokovic în centrul scandalului

Tenismanul sârb Novak Djokovic. (BBC Sport/twitter)
Veronica Petrică
26.06.2020

O bună bucată de vreme s-a vorbit mult despre faptul că virusul provenit din provincia Wuhan din China nu ar exista, că este o temă a conspiraţiei etc. Foarte multe persoane, care practic nu au fost implicate şi nu au avut probleme de îmbolnăviri în familie au fost tentate să nu creadă că acest virus periculos există şi este foarte agresiv.

Într-adevăr, este greu să îţi fie restricţionat timpul, să nu-ţi mai poţi desfăşura activităţile obişnuite sau cele preferate. Pe lângă faptul că s-au făcut şi unele greşeli şi unii au dat dovadă de exces de zel şi mai puţină raţiune. Dar ar trebui să fim toţi raţionali şi să privim în primul rând pericolul enorm pe care îl reprezintă acest virus care a generat o pandemie, s-au infectat milioane de persoane de pe glob şi a generat o criză economică de proporţii.

Deşi au existat informaţii din spitalele chinezeşti că au apărut cazuri încă din noiembrie, iar în decembrie medicul Li Wenliang a avertizat pe un grup de specialitate medicală online despre o posibilă boală „asemănătoare cu SARS”, liderii comunişti chinezi au ascuns existenţa virusului, iar internauţii care au răspândit mesajul au fost reduşi la tăcere.

Este cunoscut faptul că regimul comunist ţine la imaginea sa şi încearcă să îşi înşele propriii cetăţeni şi întreaga lume. Aşa a procedat şi acum când în contextului infectării cu coronavirusul, a permis ca milioane de oameni să plece din Wuhan cu prilejul sărbătorilor Anului Nou Chinezesc, impunând carantina doar pe 23 ianuarie.

Dacă autorităţile chineze ar fi avertizat publicul la mijlocul lunii ianuarie impunând măsuri de siguranţă, cum ar fi distanţarea socială şi restricţii de călătorie, focarul ar fi putut fi redus cu două treimi, potrivit unui studiu efectuat în martie.

În această situaţie internaţională, când s-au anulat sau întrerupt evenimente sportive marcante, unele personalităţi din tenis au încercat să atenueze şi să îndulcească situaţia, să ajute sportivii care erau dependenţi de câştigurile din tenis sau să creeze o oportunitate de a juca tenis şi de a se menţine în formă.

Aest lucru a încercat să facă Novak Djokovic prin organizarea turneelor Adria Tur în ţările balcanice, dar din păcate a avut un final mai puţin aşteptat, infectarea cu virusul Wuhan a mai multor sportivi inclusiv membri de familie sau din echipă.

Din acest experiment se pot trage unele concluzii: poate că acum cei care credeau în teoria conspiraţiei în ceea ce priveşte Covid-19 vor fi mai rezervaţi şi îşi vor lua măsuri de protecţie.

P.S. Pe de altă parte, potrivit profesorului Luc Montagnier, câştigător al Premiului Nobel pentru medicină în 2008 pentru „descoperirea” virusului HIV ca fiind cauza epidemiei de SIDA, noul coronavirus este un virus care a fost manipulat şi eliberat accidental dintr-un laborator din Wuhan, China, în ultimul trimestru al anului 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor