Virusul Wuhan loveşte China: Milioane de chinezi din oraşul Tonghua, închişi în regim militar

Proceduri pentru stăvilirea focarului de virus Wuhan în Jilin, China, 25 mai 2020
Proceduri pentru stăvilirea focarului de virus Wuhan în Jilin, China, 25 mai 2020 (STR/AFP via Getty Images)

După introducerea bruscă a carantinelor în stil militar în oraşul Tonghua din provincia Jilin, în nord-estul Chinei, aprovizionarea cu alimente a devenit o problemă majoră pentru 2,3 milioane de locuitori.

Din cauza măsurilor extreme luate de guvernul local de blocare a cetăţenilor în case pentru a stăvili virusul Wuhan, mulţi rezidenţi aflaţi acasă rămân fără hrană. În prezent, toate alimentele sunt distribuite şi livrate familiilor de către voluntari.

Ediţia în limba chineză a The Epoch Times a vorbit cu unii dintre aceşti voluntari, care au dezvăluit situaţia în interiorul oraşului închis.

Tonghua a testat deja toţi rezidenţii pentru COVID-19 de trei ori până acum, dar mulţi sunt încă obligaţi să rămână în case, a raportat presa de stat Xinhua pe 27 ianuarie.

Un rezident a declarat pentru Epoch Times că autorităţile locale din cartierul Dongchang din Tonghua au început să închidă oamenii în case pe 15 ianuarie, cu aproape o săptămână înainte de anunţul oficial al oraşului.

Un student numit Gao (pseudonim) a declarat publicaţiei noastre că, după ce s-a întors acasă în Tonghua pentru vacanţa de Anul Nou chinezesc, a lucrat voluntar aproape o săptămână. Gao a dezvăluit că, după cea de-a treia rundă de testare în masă COVID-19, locuitorii sunt încă blocaţi în case, unii dintre ei având uşile încuiate.

Un voluntar supranumit Lin (alias), care sortează legume pentru livrare, a declarat într-un interviu că oamenii „nu au voie să coboare sau să iasă” din clădirea lor, iar mâncarea le este livrată de comunitate sau de voluntarii din cartier.

The Epoch Times a obţinut un videoclip care arată că oraşul Tonghua este complet închis.

Lin a spus că mişcările voluntarilor sunt, de asemenea, restricţionate, deoarece nu le este permis să meargă din cartier în cartier. În general, li se permite să facă livrări în jurul comunităţilor în care trăiesc.

„Voluntarii care asigură asistenţă logistică şi sortare a legumelor ca mine au un permis special şi pot ieşi. Unii voluntari nu au permis, aşa că nu li se permite să părăsească cartierul şi pot lucra numai în interiorul comunităţii”.

El a mai spus că voluntarii „îşi folosesc propriile maşini [pentru livrarea de alimente], deoarece guvernul nu a asigurat niciun mijloc de transport”.

Aprovizionarea cu alimente din oraş este insuficientă, iar unii voluntari s-au plâns că nu şi-au primit mesele (oferite la locurile de muncă) după ce lucraseră o zi întreagă.

Pe 26 ianuarie, un voluntar din Tonghua a postat un comentariu pe reţelele de socializare chineze, spunând că, după ce şi-a terminat turele de dimineaţă şi după-amiază, aprovizionarea cu alimente nu era suficientă şi nu avea ce mânca. „Şeful echipei noastre ne-a îndemnat să facem grevă şi mor de foame”, a scris el.

Epoch Times a obţinut, de asemenea, un videoclip care arată distribuţia alimentelor în clădirile rezidenţiale din Tonghua şi raţiile inadecvate primite de gospodării.

După ce au fost închişi timp de câteva zile, mulţi localnici s-au plâns că abia au mâncare suficientă pentru că unele zone au încetat să mai livreze alimente, iar în altele cantitatea alimentelor primite era insuficientă.

Lin a mai spus: „Nu este vorba de o lipsă de resurse alimentare, ci managementul este haotic”. El crede că cei care într-adevăr nu au hrană sunt lucrători migranţi tineri, grupuri cu venituri reduse, şomeri, persoane cu handicap şi vârstnici ai căror copii nu sunt în preajmă pentru a-i ajuta.

Gao a descris cum procedează un voluntar pentru livrarea de alimente. El a spus că atunci când locuitorii plasează o comandă, supermarketul le-o transmite voluntarilor. Aceştia merg la supermarket pentru a ridica legumele, fructele şi alte bunuri esenţiale, apoi le livrează rezidenţilor. Clienţii îşi plătesc produsele online.

„De obicei lucrăm cu lanţuri de supermarketuri. Începem încă de la 7 dimineaţa, îmbrăcăm haine de protecţie şi începem livrările. De obicei, terminăm la ora 20:00 sau la 21:00”.

Gao a continuat: „Când ajung acasă şi după ce mă dezinfectez, mă culc şi adorm în jumătate de minut”. În ciuda riscurilor şi a orelor lungi de lucru, el a spus că voluntarii nu primesc subvenţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe