Biden interzice expresia "virusul chinez". Fostul secretar de stat îi cere să recunoască rolul nefast al Partidului Comunist în răspândirea focarului pe glob

Joe Biden începe lupta cu cuvintele.
Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (Sean Gallup/Getty Images)

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a cerut marţi administraţiei Biden să recunoască rolul Partidului Comunist Chinez în pandemia COVID-19, la câteva ore după ce Casa Albă a publicat un ordin executiv care condamnă utilizarea referirilor la virus „în funcţie de locaţia geografică a originii sale".

Observaţiile au survenit la scurt timp după ce Joe Biden a semnat un ordin care condamnă rasismul în creştere, xenofobia şi intoleranţa împotriva americanilor asiatici şi a locuitorilor americani ai insulelor din Pacific.

„Guvernul federal trebuie să recunoască faptul că a jucat un rol în promovarea acestor sentimente xenofobe prin acţiunile liderilor politici, inclusiv referinţe la pandemia COVID-19 folosind locaţia geografică a originii sale”, se menţionează în document.

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

Membrii marcanţi ai administraţiei Trump au făcut referire la virusul care a izbucnit în Wuhan în 2019 folosind sintagmele "virus chinezesc" sau "virusul Wuhan". Epoch Times foloseşte modul tradiţional de referire la virusuri, după indicaţia sa geografică - aşa cum este cazul cu majoritatea virusurilor cunoscute, de exemplu virusul Ebola, virusul Nipah, virusul Marburg etc.

Citiți și Virusul care a cauzat pandemia trebuie să primească un nume adecvat

„Astfel de declaraţii au stârnit temeri nefondate şi au perpetuat stigmatul faţă de americanii asiatici şi insulele din Pacific (AAPI) şi au contribuit la creşterea incidentelor de agresiune, hărţuire şi infracţiuni de ură împotriva persoanelor AAPI”.

Deşi în document nu este menţionat în mod direct fostul preşedinte Donald Trump, Biden l-a criticat, în campania electorală, pe predecesorul său pentru că a numit COVID-19 „virusul Chinei”.

„L-am numit 'virusul Wuhan' aproape de la izbucnire”, a spus Pompeo în timpul unei apariţii la „Fox News Primetime”, subliniind importanţa recunoaşterii locului în care a apărut virusul. "Este un lucru obişnuit să denumeşti un virus după locul său de origine".

„A început în Wuhan. Este, de fapt, un virus care a venit din acel loc. Ştim că Partidul Comunist Chinez a muşamalizat asta. Ştim că au dispărut medici şi jurnalişti care au vrut să scrie despre asta şi li s-a spus că nu pot”, a spus Pompeo.

„Acestea sunt lucruri importante”, a adăugat el. „Poporul american trebuie să le ştie, pentru că ele contează. Contează pentru sănătatea noastră, pentru siguranţa noastră, pentru prosperitatea economică şi pentru securitatea noastră şi sper şi am încredere că următoarea administraţie va face ce le cere poporul american - şi va continua să confrunte Partidul Comunist Chinez”.

Citiți și Bombă: laboratorul din Shanghai care a secvenţiat virusul Wuhan şi a publicat datele a fost închis a doua zi de autorităţile chineze

La începutul lunii decembrie, oficialii regimului comunist chinez ştiau că virusul a apărut în Wuhan, dar au ascuns informaţia publicului şase săptămâni. Autorităţile i-au arestat pe cei care au încercat să avertizeze asupra pericolului, acuzându-i că răspândesc „zvonuri” şi au folosit aparatul masiv de cenzură al regimului pentru a preveni transmiterea ştirilor despre subiect în mass-media şi pentru a şterge orice menţiuni pe social media.

Citiți și China comunistă: Patru ani de închisoare pentru reportaje transmise din Wuhan, în timpul focarului

„Acest virus a distrus acum mii, mii şi mii de vieţi”, a continuat Pompeo. „Povara economică este inegalabilă şi se întinde pe o perioadă îngrozitor de lungă - şi a început într-un loc - Wuhan, China - şi Partidul Comunist a făcut tot ce a putut pentru a trage de timp şi nu a făcut ce trebuia să facă”.

Citiți și Bombă: laboratorul din Shanghai care a secvenţiat virusul Wuhan şi a publicat datele a fost închis a doua zi de autorităţile chineze

„[PCC] avea datoria faţă de lume să ne anunţe că acesta [COVID-19] se transmite într-adevăr de la om la om şi că această ameninţare a început. Acest lucru a fost extrem de costisitor pentru poporul american şi acestea sunt fapte, aşa că da, sper că această administraţie şi toată lumea de pe glob va recunoaşte de unde a început şi cum s-a purtat Partidul Comunist Chinez”, a adăugat el.

„Trebuie să punem în aplicare procese pentru a ne asigura că aşa ceva nu mai poate emana din China.”