Beijing-ul nu îşi respectă obligaţiile asumate în acordul Faza 1. Janet Yellen susţine că va continua să pună presiune asupra Chinei

Joe Biden împreună cu Xi Jinping, 25 septembrie 2015
Joe Biden împreună cu Xi Jinping, 25 septembrie 2015 (PAUL J. RICHARDS/AFP via Getty Images)

China nu a reuşit să îşi îndeplinească promisiunile asumate în acordul comercial de „Fază 1” semnat anul trecut chiar înainte de izbucnirea pandemiei virusului Wuhan, iar administraţia Biden va începe în curând o revizuire a acordului pentru a determina un răspuns adecvat.

Janet Yellen, noul secretar al Trezoreriei, a declarat că nu vor exista măsuri imediate de impunere a tarifelor punitive asupra importurilor chineze, aşa cum a făcut administraţia Trump.

„Urmărim îndeaproape gradul de îndeplinire a angajamentelor Chinei în acordul Faza 1, inclusiv angajamentele privitoare la achiziţii şi cele structurale”, a spus ea pe 21 ianuarie, într-un răspuns scris la întrebările din partea Comisiei financiare a Senatului, în urma audierii pentru confirmarea sa, ţinute săptămâna trecută.

Citiți și EXCLUSIV: Cum a reuşit China să roadă economia americană până la temelie

Prin acordul comercial Faza 1 semnat în ianuarie anul trecut, regimul comunist chinez se angajează să cumpere bunuri şi servicii suplimentare din SUA în valoare de 200 miliarde USD în 2020 şi 2021 faţă de nivelurile din 2017.

Analiza datelor comerciale chineze de către Institutul Peterson pentru Economie Internaţională (PIIE) a arătat că Beijing-ul şi-a îndeplinit aproximativ 58% din obiectivul privitor la achiziţia de bunuri din SUA cuprinse în acordul comercial Faza 1.

„Până în decembrie 2020, importurile totale ale Chinei de produse menţionate în acord, din Statele Unite, au fost de 100,0 miliarde USD, în comparaţie cu obiectivul de 173,1 miliarde USD”, a declarat PIIE în raportul său.

China şi-a îndeplinit doar 64% din angajamentul său de achiziţionare de bunuri agricole din SUA, 60% pentru produsele fabricate şi 39% pentru produsele energetice, potrivit raportului.

Exporturile agricole din SUA au fost cruciale pentru Faza 1, China fiind cea mai mare piaţă de export pentru agricultură din SUA în 2017 înainte de începerea războiului comercial sino-american.

Fermierii americani au fost afectaţi în mod special de tarifele punitive aplicate ca răspuns de regimul chinez.

China are o cincime din populaţia lumii, dar are doar o zecime din terenurile arabile ale lumii, asta înseamnând că ţara este puternic dependentă de importurile de produse agricole, în special soia, bumbac, sorg, grâu şi nuci.

Conform acordului Faza 1, China a fost obligată să-şi mărească achiziţiile agricole din SUA cu 12,5 miliarde USD în 2020 şi cu 19,5 miliarde USD anul acesta faţă de nivelul de referinţă din 2017, de aproape 24 miliarde USD.

Anul trecut, Departamentul Agriculturii şi-a exprimat dezamăgirea faţă de progresul lent al Beijingului în privinţa îndeplinirii angajamentelor asumate în cadrul acordului.

Pentru a respecta acordul, Beijingul şi-a accelerat brusc achiziţiile în ultimele luni, în ciuda pandemiei. Nu este clar modul în care administraţia Biden va obliga Beijingul să îşi respecte promisiunile.

Yellen, în răspunsul său adresat senatorilor, a declarat că administraţia Biden „se va angaja într-o revizuire cuprinzătoare a tuturor aspectelor politicilor comerciale ale administraţiei Trump faţă de China, inclusiv cât de bine a respectat Beijingul termenii Acordului Faza 1”.

„Ca parte a analizei, [Biden] se va consulta cu aliaţii pentru a spori presiunea colectivă. Avem nevoie de o abordare diferită care să aducă de fapt o presiune semnificativă asupra Chinei”, a declarat aceasta.

Pe 11 ianuarie, reprezentantul comercial la momentul respectiv, Robert Lighthizer, a lăudat politicile comerciale ale administraţiei Trump şi a cerut administraţiei viitoare să păstreze tarifele asupra Chinei.

„Am transformat modul în care oamenii gândesc despre comerţ şi am transformat tiparele”, a declarat Lighthizer pentru The Wall Street Journal. „Speranţa mea este că acest lucru va continua.”

Administraţia Trump a impus tarife pentru bunuri chineze în valoare de aproape 370 miliarde USD, citând politicile comerciale neloiale ale Chinei, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, transferurile forţate (furtul) de tehnologie, subvenţiile guvernamentale acordate de regim companiilor interne şi restricţionarea accesului străin pe pieţele chineze.

Acordul comercial de Fază 1 nu abordează aceste probleme structurale de lungă durată.

În timpul semnării acordului Faza 1, preşedintele de atunci, Donald Trump, a spus că va păstra tarifele SUA ca mijloc de negociere pentru a doua fază a acordului. Cu toate acestea, după pandemie, el şi-a exprimat ezitarea cu privire la negocierea unui acord Faza 2 cu China, mai ales după gestionarea defectuoasă a focarului viral de către Partidul Comunist Chinez.

Nu este clar dacă Statele Unite vor face progrese în rezolvarea problemelor comerciale cu China sub administraţia Biden. Unii experţi şi-au exprimat scepticismul cu privire la onestitatea intenţiilor Chinei de a se angaja în reforme structurale.

Yellen a afirmat în declaraţia sa scrisă: „Dimensiunea economică a concurenţei SUA-China este crucială. Vom prelua provocarea practicilor abuzive, neloiale şi ilegale ale Chinei”.

Ea a criticat China pentru „sabotarea companiilor americane prin dumping de produse, ridicarea barierelor şi acordarea de subvenţii ilegale corporaţiilor”, precum şi implicarea în politici care oferă companiilor chineze „un avantaj tehnologic necinstit” faţă de companiile americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe