În China apar noi focare în Beijing şi Shanghai. Cartiere întregi cu locuitori închişi în apartamente

Testări ale prezenţei virusului Wuhan în Beijing, 23 ianuarie 2021 (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)
A.P.
25.01.2021

Oficialii din Beijing şi centrul financiar Shanghai au anunţat noi infecţii cu virusul Wuhan în acest weekend şi au blocat alte zeci de cartiere.

Între timp, provinciile nordice Heilongjiang, Jilin şi Hebei au raportat, de asemenea, mai multe cazuri de COVID-19 în 24 ianuarie, la fel ca provincia Guangdong din sudul Chinei şi provincia Jiangsu din estul Chinei.

Şaptezeci şi două de regiuni chineze au fost desemnate ca având risc ridicat sau mediu pentru răspândirea virusului de către guvernele locale în 24 ianuarie, ceea ce înseamnă că rezidenţilor nu li se permite să-şi părăsească locuinţele şi transportul public este cu desăvârşire oprit.

Citiți și "Totul a fost o minciună" - consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul Wuhan provine din laborator

Unii localnici au raportat, de asemenea, blocaje în cartiere care nu au fost evidenţiate în comunicatele guvernelor locale, ridicând noi suspiciuni că autorităţile muşamalizează focare.

În multe cazuri, autorităţile nu le-au acordat oamenilor suficient timp pentru a se pregăti, astfel că mulţi oameni au rămas fără provizii, existând numeroase cazuri de bolnavi care nu mai au acces la medicamente, potrivit postărilor din social media - în ciuda controlului exercitat de cenzorii comunişti.

Oraşul Tongliao din provincia Jilin, de exemplu, a fost închis la doar trei ore după ce autorităţile au anunţat decizia în 18 ianuarie. Pe 22 ianuarie, oficialii locali au sigilat uşile a aproximativ 360.000 (trei sute şaizeci de mii) de locuitori din cartierul Dongchang al oraşului.

Citiți și Newsweek: Este posibil ca virusul Wuhan să se ascundă în creier şi să cauzeze recurenţa bolii

Rezidenţi din cartierul Dongchang au comentat postări apărute în mass-media de stat - în ziarul Cotidianul Poporului şi Xinhua - pe platforma chineză de socializare Weibo, cerând hrană şi medicamente.

Se încarcă player-ul...

Pe 24 ianuarie, autorităţile oraşului Beijing au anunţat că un rezident din comunitatea Yunlifang din cartierul Daxing a fost diagnosticat cu COVID-19. Acesta a fost primul diagnostic anunţat în Yunlifang. Autorităţile au desemnat rapid comunitatea Ronghui din cartierul Daxing regiune cu risc ridicat.

Autorităţile locale închiseseră deja cinci comunităţi din Daxing în 19 ianuarie, adăugând încă 11 comunităţi şi sate.

„Ne-au blocat uşile la 6 dimineaţa şi ne-au spus că niciun sătean nu îşi poate părăsi casa”, a declarat pentru ediţia Epoch Times în limba chineză un locuitor al satului Haizijiao din Daxing, supranumit Wu (pseudonim).

Wu a adăugat că tuturor locuitorilor din Daxing li se cere să facă zilnic un test COVID-19. Ea şi colegii săi au fost testaţi de trei ori în ultimele zile.

Citiți și Departamentul de Stat: Cercetătorii de la Institutul din Wuhan aveau simptome COVID19 în toamna lui 2019

„Nu există nicio infecţie anunţată în satul nostru, dar am fost închişi în casă. Problema cheie pentru noi este că nu putem ieşi la muncă, în schimb trebuie să cumpărăm mâncarea care a devenit atât de scumpă”, a spus Wu. Ea s-a plâns că uneori nu există alimente în magazine.

Locuitori din complexul rezidenţial Ronghui, unde regimul a anunţat zeci de infecţii, au declarat pentru Epoch Times în limba chineză că toţi rezidenţii au fost relocaţi în centre de carantină.

„Ei [oficialii] nu ne-au permis să ne aducem animalele de companie, dar ne pun în carantină timp de 21 de zile”, a spus un rezident. „A trebuit să las o mulţime de mâncare pentru pisică, pentru câine şi apă. Sper că nu vor muri".

Citiți și La un an după: echipa OMS ajunge în China pentru a investiga originea virusului Wuhan

Între timp, din 22 ianuarie, toţi rezidenţii din cartierele Dongcheng şi Xicheng - cu o populaţie totală de peste 2 milioane - au fost obligaţi să efectueze teste de acid nucleic. Mulţi au fost nevoiţi să stea la cozi imense în ciuda vremii reci.

Tot pe 24 ianuarie, autorităţile oraşului Shanghai au desemnat complexul rezidenţial Guixi din cartierul Huangpu regiune cu risc mediu. Cu toate acestea, rezidenţi din Shanghai au declarat pentru ediţia Epoch Times în limba chineză că mai multe regiuni din oraş au fost blocate, nu doar cele anunţate.

„Au blocat zonele de pe drumurile Dahuakou şi Lingshi din districtul Baoshan, aproape de graniţa cu districtul Putuo şi parcul Zhabei din cartierul Jing’an”, a afirmat doamna He (pseudonim) în 23 ianuarie.

Regiunile cu risc mediu pe care autorităţile le-au anunţat sunt situate la aproximativ 10-15 km de zonele pe care le-a descris dna He. Oficialii nu au anunţat nicio infecţie în regiunile menţionate de aceasta, în ciuda blocajelor.

„Cu siguranţă, [autorităţile] au diagnosticat rezidenţi cu COVID-19 în zonele noastre, dar nu au anunţat acest lucru”, a spus He.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor