Virusul Wuhan: Cazurile de îmbolnăvire din China se dublează peste noapte. Coreea de Nord închide graniţa

Criză cauzată de virusul Wuhan în China
Criză cauzată de virusul Wuhan în China (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Sumar al noilor evoluţii privind virusul Wuhan:

  • 4295 de cazuri confirmate în toată lumea;
  • 106 morţi în toată lumea;
  • 2714 cazuri în Hubei (1291 peste noapte - o creştere uimitoare de 91%);
  • 100 de morţi în Hubei (24 peste noapte - o creştere de 24%);
  • Coreea de Nord închide graniţa cu China;
  • Germania raportează primul caz;
  • SUA ridică alerta de călătorie pentru China la nivelul 4 (din 5) şi are peste 100 de persoane monitorizate.

Potrivit Comisiei pentru sănătate din provincia Hubei, în China s-a înregistrat un salt masiv al numărului de cazuri şi decese. Numărul deceselor cauzate de focarul de coronavirus din China a crescut până la 106, în timp ce aproape 1.300 de cazuri noi au fost confirmate, au declarat marţi autorităţile.

Saltul imens al numărului victimelor şi îmbolnăvirilor ridică întrebări despre evoluţia bolii, sau despre muşamalizarea de către regim a statisticilor de până acum.

Comisia de sănătate din provincia Hubei centrală, epicentrul epidemiei, a declarat că alte 24 de persoane au murit din cauza virusului şi alte 1.291 de persoane au fost infectate, ridicând numărul total de cazuri confirmate la peste 4.000 la nivel naţional.

În timp ce China a raportat în prezent acest număr de cazuri totale, conform celui mai recent raport al Centrului de control al bolilor din China, numărul real al infecţiilor poate fi substanţial mai mare, deoarece, începând cu 26 ianuarie (actualizarea pentru 27 ianuarie urmează în scurt timp), 30.453 de persoane se află sub observaţie ca suspecte de îmbolnăvire cu coronavirus.

La începutul zilei, epicentrul focarului de coronavirus, provincia Hubei din China, a anunţat că va amenaja 100.000 de paturi de spital în efortul de a controla boala, a anunţat vice-guvernatorul provinciei într-o conferinţă de presă din 27 ianuarie seara.

Vice-guvernatorul Hubei, Yang Yunyan, a declarat că autorităţile au desemnat 112 instituţii medicale pentru a trata pacienţii, potrivit presei chineze. Aceştia au eliberat aproximativ 100.000 de paturi de spital în provincie, cu 3.000 doar în oraşul Wuhan.

Urgenţa şi amploarea ordinelor autorităţilor au stârnit temeri că focarul s-a răspândit mult mai mult decât recunosc autorităţile.

Agenţia de ştiri DPA a raportat că primul caz de coronavirus a fost confirmat în Germania. Conform grupului de lucru pentru bolile infecţioase al Autorităţii bavareze de sănătate şi siguranţă alimentară, pacientul, un bărbat din Starnberg este clinic în „stare bună” şi este monitorizat izolat. Cei care au fost în contact strâns cu el au fost informaţi şi au fost implementate măsuri de control a infecţiei.

În SUA, Departamentul de Stat a anunţat o avertizare de călătorie actualizată, în care a recomandat cetăţenilor americani să evite toate călătoriile neesenţiale în provincia Hubei, unde se crede că a apărut virusul. Departamentul de Stat a ridicat avizul la nivelul 4 pentru Hubei, cel mai sever avertisment posibil.

Directorul Centrului pentru Centrul Naţional de Imunizare şi Boli Respiratorii (NCIRD) a vorbit în numele CDC afirmând că SUA au identificat 110 persoane suspecte care sunt acum sub observaţie şi testate pentru virus. 5 cazuri au fost deja identificate în SUA, alte 32 au rezultate negative la test.

Până în prezent, cercetătorii CDC au afirmat că nu au remarcat semne de „mutaţie” la virus.

Dacă virusul se transformă genetic, aşa cum au sugerat oamenii de ştiinţă chinezi, acest lucru ar putea crea probleme celor care încearcă să dezvolte testul.

Între timp, în China, au apărut mai multe indicii privind declinul economic de la izbucnire: Zheijang, a patra provincie a ţării ca PIB, nu va permite companiilor să revină la muncă până la 8 februarie. Shanghai a anunţat măsuri similare mai devreme. Costurile potenţiale în termeni de productivitate pierdută ar putea fi de sute de miliarde de dolari.

În stil comunist clasic, primarul oraşului Wuhan Zhou Xianwang a acceptat responsabilitatea pentru răspunsul lamentabil de la începutul apariţiei epidemiei, şi a spus că el şi şeful local al partidului, Ma Guoqiang, îşi dă demisia pentru a linişti criticile din partea populaţiei.

În ciuda faptului că medicii din Wuhan nu au materiale consumabile pentru spitalele deja existente, regimul comunist chinez face un exerciţiu de imagine anunţând construirea a două spitale despre care spune că vor fi gata în mai puţin de două săptămâni pentru a adăposti pacienţi cu coronavirus din Wuhan.

În Wuhan, lipsa consumabilelor de bază - precum măşti faciale şi kituri de testare - afectează capacitatea oraşului de a trata noi cazuri.

De asemenea, Zhou Xianwang a recunoscut că informaţiile despre virus nu au fost dezvăluite "în timp util". Oficialii chinezi au aşteptat o lună întreagă pentru a informa lumea despre focar după ce primele cazuri au fost descoperite la începutul lunii decembrie. Potrivit FT, admiterea făcută de primar este un „caz rar de autocritică” al unui înalt oficial al partidului local, care ar putea semnala o nemulţumire masivă în rândul populaţiei sau, mai grav faptul că flagelul este mult mai serios decât admite regimul.

La Wuhan, epicentrul crizei de sănătate care a lovit China, a fost trimis premierul guvernului, Li Keqiang proaspăt numit în fruntea comitetului de Partid care supraveghează răspunsul la criză.

În încercarea de a arăta sprijin faţă de cetăţeni, Li Keqiang a vizitat, împreună cu presa controlată de regim, spitale din Wuhan, unde a susţinut câteva discursuri motivaţionale.

Directorul general al OMS se află şi el în Wuhan pentru a încerca să evalueze situaţia în Wuhan, după ce s-a întâlnit cu înalţi oficiali comunişti de la Beijing.

Anunţul primarului din Wuhan, în weekend, că aproximativ 5 milioane de oameni părăsiseră deja oraşul înainte de a începe blocarea a făcut să pară că acţiunile de combatere a răspândirii virusului în acest moment ar fi practic imposibile.

Luni la Beijing, He Qinghua, inspectorul de gradul I al Biroului de Prevenire şi Control al Bolilor, a confirmat ceea ce suspectau mulţi. Pe lângă cele 11 milioane de rezidenţi „oficiali” din Wuhan, oraşul găzduieşte şi milioane de lucrători migranţi din mediul rural. Aproape toţi aceşti lucrători s-au întors acasă, existând o mare probabilitate de răspândire a virusului în zonele rurale, sărace, din China, unde conştientizarea strategiilor de prevenire este minimă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe