Cum nenoroceşti ţara. Pregăteşte statul interzicerea creşterii porcilor în gospodării?

Nu o dată presa a scris că Guvernul n-a făcut nimic pentru a împiedica răspândirea pestei porcine. Ba dimpotrivă, a sistat inspecţiile sanitar-veterinare în primăvara lui 2018. Statul face însă ceva DUPĂ ce pesta a cuprins ţara: dispune ca ţăranii din zonele afectate de pestă să-şi sacrifice porcii fără posibilitatea repopulării.
Bătrâne
Bătrâne (Epoch Times România)

Un document oficial publicat marţi de site-ul Agrointeligentia vine cu veşti negre pentru ţăranii din zonele afectate de pesta porcină: nu doar că vor trebui să-şi omoare animalele ci în plus statul le şi interzice să crească alte suine, asta deşi pentru oamenii simpli de la ţară porcul este hrană care-i trece pe el şi pe familia sa peste iarnă...

Mai exact, în urma discuţiilor purtate în cadrul Grupului Naţional de Experţi s-ar fi decis sacrificarea porcilor pe o rază de 10 km din jurul fermelor afectate „fără posibilitatea repopulării”, relatează sursa citată.

Potrivit documentului, se propune depopularea pe raza a minim 10 km în jurul exploataţiilor afectate de virus. Abatorizarea porcilor va fi făcută prin GP fără posiblitatea repopulării...

Măsurile au fost supuse la vot, fiind aprobate cu unanimitate de voturi.

"În încheierea şedinţei, domnul secretar de stat dr. Raed Arafat a menţionat faptul că în cadrul acesteia s-a luat act de recomandările Grupului Naţional de Experţi şi a supus aprobării măsurile propuse, acestea fiind acceptate în unanimitate”, se mai precizează în documentul elaborat şi aprobat în 29 august dar ţinut până acum departe de ochii presei.

Agrointeligentia mai arată că sacrificarea porcilor - care s-a făcut rapid, fără analize de laborator pentru identificarea pestei - nu era obligatorie, legislaţia europeană prevăzând monitorizarea efectivelor din localităţile apropiate focarelor.

Până la 7 septembrie au fost ucişi peste 183.000 de porci, din care peste 53.000 în gospodării ţărăneşti.

Reamintim că România se află în plină epidemie de pestă porcină africană, epidemie care s-a extins în condiţiile în care Guvernul a oprit inspecţiile sanitare în primăvara lui 2018, deşi ştia de existenţa focarelor. Şi, în timp ce unele ferme au fost puse pe butuci iar ţăranii pentru care porcul reprezenta hrana pe iarnă îşi plâng animalele omorâte, există şi oameni care nu au pierdut. Ba dimpotrivă, au capitalizat pe molimă.

Unul dintre aceştia este cel mai cunoscut crescător de porci din România, fiul lui Liviu Dragnea, care şi-a valorificat 10.000 de porci înainte ca pesta să se îndrepte spre ferma lui. Altul este naşul de cununie al lui Valentin Dragnea, Sorin Stănescu, a cărui Farmavet vinde la greu dezinfectanţi pentru combaterea pestei.

Întâmplător sau nu, Sorin Paul Stănescu este, potrivit Recorder, prieten, ba chiar şi partener de afaceri cu Geronimo Brănescu, şeful ANSVSA, instituţia care ar trebui să oprească epidemia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne