Pesta porcină se apropie de Capitală. Virusul confirmat lângă Tunari

Pesta porcină a ajuns şi în Ilfov. Epidemia s-a extins în condiţiile în care Guvernul a oprit inspecţiile sanitare în primăvara lui 2018, deşi ştia de existenţa focarelor.
(Getty Images)

Temutul virus al Pestei Porcine Africane, care a dus la decimarea a circa 120.000 de porci, a ajuns şi în judeţul Ilfov. Mai exact, a fost confirmat un focar la 15 porci dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, la 4 km de Tunari.

"Serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a fost dispusă uciderea porcinelor din anexa gosodărească şi ecarisarea carcaselor. Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov s-a reunit astăzi pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii.

Au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi cele sacrificate (15 capete).

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. De asemenea, a fost demarată şi o anchetă a Poliţiei, investigaţiile preliminare indicând posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduşi dintr-o zonă unde evoluează focare de PPA.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic", transmite ANSVA, printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Reamintim că România se află în plină epidemie de pestă porcină africană, epidemie care s-a extins în condiţiile în care Guvernul a oprit inspecţiile sanitare în primăvara lui 2018, deşi ştia de existenţa focarelor. Şi, în timp ce unele ferme au fost puse pe butuci iar ţăranii pentru care porcul reprezenta hrana pe iarnă îşi plâng animalele omorâte, există şi oameni care nu au pierdut. Ba dimpotrivă, au capitalizat pe molimă.

Unul dintre aceştia este cel mai cunoscut crescător de porci din România, fiul lui Liviu Dragnea, care şi-a valorificat 10.000 de porci înainte ca pesta să se îndrepte spre ferma lui. Altul este naşul de cununie al lui Valentin Dragnea, Sorin Stănescu, a cărui Farmavet vinde la greu dezinfectanţi pentru combaterea pestei.

Întâmplător sau nu, Sorin Paul Stănescu este, potrivit Recorder, prieten, ba chiar şi partener de afaceri cu Geronimo Brănescu, şeful ANSVSA, instituţia care ar trebui să oprească epidemia.