Primul caz de variola maimuţelor, confirmat în Europa

Recunoscută încă din anul 1959, variola maimuţelor este o boală generată de un virus variolic înrudit cu cel variolic uman. La oameni, produce moartea a 1 din 5 pacienţi. (wikipedia)
Dana Betlevy
10.09.2018

Recunoscută încă din anul 1959, variola maimuţelor este o afecţiune produsă de un virus variolic înrudit cu cel variolic uman. La oameni, produce moartea a 1 din 5 pacienţi.

Weekendul trecut, un ofiţer din marina nigeriană a zburat din Nigeria spre Londra cu o cursă a unei linii aeriene comerciale. El urma să participe la un exerciţiu de instruire al Ministerului Apărării (MD) de la o bază a Marinei Regale din Cornwall, Marea Britanie, informează telegraph.co.uk.

Ajuns la baza militară britanică, ofiţerul a început să prezinte simptomele infecţiei cu virusul variolic. În cursul zilei de vineri, după ce diagnosticul i-a fost confirmat, pacientul a fost mutat la unitatea de boli infecţioase a Spitalului Royal Free din Londra, starea sa fiind stabilă.

Dar problemele nu se opresc aici, căci peste 50 de persoane au fost expuse pericolului de infecţie cu acest virus. Public Health England (PHE) a contactat pasagerii din avionul cu care a călătorit bolnavul ajuns în Marea Britanie. Toţi cei care au stat în apropierea persoanei respective au fost avertizaţi de faptul că au fost expuşi infecţiei.

Riscul pentru publicul larg, însă, este considerat a fi foarte scăzut, potrivit PHE.

Variola maimuţelor (Monkeypox – engleză/n.red) este o infecţie virală rară, asemănătoare cu variola, dar nu la fel de mortală. Are de obicei forme uşoare, în majoritatea cazurilor pacienţii recuperându-se în câteva săptămâni. Nu este exclusă însă posibilitatea apariţiei unor forme grave şi chiar a morţii pacientului. Nu are o rată mare de răspândire la oameni, dar se transmite foarte uşor la persoanele care în mod repetat şi în mod regulat împărtăşesc spaţiul de trai cu persoana infectată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor