Videoclipul primei „scufundări” a sondei spaţiale Cassini între planeta Saturn şi inelele sale

Sonda spaţială Cassini-Huygens
Sonda spaţială Cassini-Huygens (wikipedia.org)

Succesiunea de imagini a fost înregistrată la data de 26 aprilie a.c. şi cu acestea NASA a produs un videoclip în stil cinematografic cu momentul în care sonda spaţială robotizată Cassini a intrat între planeta Saturn şi inelele sale. Videoclipul rezumă o oră de observaţii în spaţiu.

Cassini-Huygens este o navă spaţială/sondă spaţială robotizată lansată împreună de NASA (National Aeronautics and Space Administration), ESA (European Space Agency) şi ASI (Agenzia Spaziale Italiana).

Videoclipul începe cu o vedere a vortexului polului nord al planetei Saturn, după care trece dincolo de limita exterioară a fluxului de aer în formă de hexagon şi apoi continuă spre sud.

Spaţiul dintre Saturn şi inelele sale pare să fie „relativ fără praf“, potrivit observaţiilor dezvăluite de NASA.

ESA a precizat că "imersiunile repetate în această regiune neexplorată" se vor încheia cu o misiune în care au fost strânse date fără precedent pentru a răspunde la întrebări fundamentale despre originea lui Saturn şi a inelelor sale.

Sonda spaţială Cassini a fost lansată în întregime pe 15 octombrie 1997 şi, după o lungă călătorie interplanetară, a intrat pe orbită în jurul lui Saturn pe 1 iulie 2004. Sfârşitul programat al navei spaţiale include o schimbare de traiectorie care o va conduce, pe 15 septembrie a.c., la dezintegrarea sa, respectând însă cerinţele privind "protecţia planetară" şi evitând astfel potenţiala contaminare a sateliţilor lui Saturn, "care ar putea găzdui condiţii apte pentru viaţă". Cu patru zile înainte de ciocnire va realiza ultimul său zbor, numit „sărutul de adio“.