Videoclipul primei „scufundări” a sondei spaţiale Cassini între planeta Saturn şi inelele sale

Sonda spaţială Cassini-Huygens
Sonda spaţială Cassini-Huygens (wikipedia.org)

Succesiunea de imagini a fost înregistrată la data de 26 aprilie a.c. şi cu acestea NASA a produs un videoclip în stil cinematografic cu momentul în care sonda spaţială robotizată Cassini a intrat între planeta Saturn şi inelele sale. Videoclipul rezumă o oră de observaţii în spaţiu.

Cassini-Huygens este o navă spaţială/sondă spaţială robotizată lansată împreună de NASA (National Aeronautics and Space Administration), ESA (European Space Agency) şi ASI (Agenzia Spaziale Italiana).

Videoclipul începe cu o vedere a vortexului polului nord al planetei Saturn, după care trece dincolo de limita exterioară a fluxului de aer în formă de hexagon şi apoi continuă spre sud.

Spaţiul dintre Saturn şi inelele sale pare să fie „relativ fără praf“, potrivit observaţiilor dezvăluite de NASA.

ESA a precizat că "imersiunile repetate în această regiune neexplorată" se vor încheia cu o misiune în care au fost strânse date fără precedent pentru a răspunde la întrebări fundamentale despre originea lui Saturn şi a inelelor sale.

Sonda spaţială Cassini a fost lansată în întregime pe 15 octombrie 1997 şi, după o lungă călătorie interplanetară, a intrat pe orbită în jurul lui Saturn pe 1 iulie 2004. Sfârşitul programat al navei spaţiale include o schimbare de traiectorie care o va conduce, pe 15 septembrie a.c., la dezintegrarea sa, respectând însă cerinţele privind "protecţia planetară" şi evitând astfel potenţiala contaminare a sateliţilor lui Saturn, "care ar putea găzdui condiţii apte pentru viaţă". Cu patru zile înainte de ciocnire va realiza ultimul său zbor, numit „sărutul de adio“.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură