VIDEO. Made în România. Bătrâni sechestraţi, ameninţaţi şi agresaţi pentru a le fi luate casele

Poliţia a descins la o grupare de infractori din Bucureşti unde au găsit mai mulţi bătrâni şi persoane cu nevoi speciale ţinute în condiţii greu de imaginat. Ei au fost forţaţi să se căsătorească cu persoane mai tinere şi să-şi treacă averea pe numele acestora.
Poliţia a descoperit 6 victime până acum.
"În această dimineaţă, 6 decembrie 2023, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 11 Poliţie pun în executare 4 mandate de percheziţie domiciliară şi 10 mandate de aducere, în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, într-un dosar penal de lipsire de libertate în mod ilegal şi înşelăciune.
În fapt, în perioada 2017 - prezent, mai multe persoane ar fi identificat femei şi bărbaţi, având vârste înaintate şi fără moştenitori legali, cu dizabilităţi fizice şi/sau psihice, după care le-ar fi plasat într-un imobil, în condiţii improprii, sub supraveghere permanentă, împrejurare în care le-ar fi agresat fizic şi le-ar fi proferat jigniri şi ameninţări, pentru intimidarea acestora.
Din cercetări, s-a stabilit că, inoculându-le persoanelor vătămate false impresii de apartenenţă ori afecţiune, cinci dintre bănuiţi s-au căsătorit cu persoanele vătămate, deşi diferenţele de vârstă sunt foarte mari, după care le-ar fi deposedat, fie prin efectul legii (în urma decesului unei persoane vătămate), fie prin acte juridice subsecvente căsătoriilor, de bunurile imobile, în scopul valorificării acestora.
De asemenea, două persoane cu pregătire juridică ar fi oferit celorlalţi bănuiţi consultanţă, pentru încheierea sau, după caz, obţinerea de la autorităţile competente a unor înscrisuri necesare demersului infracţional, legăturile maritale dintre bănuiţi şi persoanele vătămate fiind oficializate în baza unor înscrisuri medicale ori alte documente puse la dispoziţia oficiilor de stare civilă.
În cauză, vor fi dispuse măsuri asiguratorii, constând în indisponibilizarea a 6 imobile, valoarea acestora urmând a fi stabilită ulterior.
În baza mandatelor de aducere, care vor fi puse în aplicare, persoanele vizate vor fi conduse la audieri, faţă de acestea urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.
Totodată, vor fi conduse la sediul subunităţii şase persoane vătămate, iar cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vor fi prezentate unităţilor medicale, pentru evaluarea sănătăţii.
Ulterior, vor fi predate centrelor de primire din subordinea acestei instituţii, în conformitate cu reglementările în vigoare.
Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 11 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi înşelăciune", a transmis Poliţia Capitalei.
Conform unor surse judiciare, era vorba despre o grupare formată din 8 persoane şi constituită pe grade de rudenie, scrie Newsweek. Capul grupării, Aron Cîţu, în vârstă de 46 de ani, s-a căsătorit cu o femeie de 73 de ani. Din grupare mai făceau parte concubina, mama şi 3 surori ale bărbatului.
Practic, fiecare membru al familiei era căsătorit cu câte o victimă, în general persoane fără moştenitori legali, deţinătoare de case, apartamente, terenuri.
În urma investigaţiilor s-a descoperit că aceştia vânduseră deja două case ale victimelor şi urmau să mai vie vândute alte 4 imobile. Până în prezent, la grupare a fost găsită suma de 22.000 de euro.
Doi suspecţi cu studii juridice (probabil cu facultatea de drept) ofereau consultanţă pentru obţinerea documentaţiilor aferente, pentru a fi depuse ulterior la notariat şi încheierea formelor legale ( procuri, succesiuni, acte de vânzare cumpărare).
Toate cele şase victime, cu vârste cuprinse între 50 şi 75 de ani, au fost scoase de poliţişti din locul unde erau ţinute în condiţii greu de suportat.