Victor Ponta şi-a plagiat doctoratul - Comisia Tehnică din CNATDCU confirmă acuzaţiile [surse]

La 4 ani de la izbucnirea scandalului legat de plagiatul fostului premier Victor Ponta, Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor este pe cale să dea un verdict final în acest caz.
Victor Ponta (Eugen Horoiu)
Andrei Pricopie
29.06.2016

Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţionale de Atestare a Diplomelor (CNADTCU) a ajuns la concluzia că fostul premier Victor Ponta şi-a plagiat teza de doctorat realizată sub coordonarea lui Adrian Năstase, au dezvăluit surse din Ministerul Educaţiei pentru Mediafax.

La finalul analizei realizate pe marginea lucrării respective, membrii Comisiei Tehnice au recomandat retragere titlului de doctor în drept deţinut de Victor Ponta.

Potrivit procedurii, raportul Comisiei Tehnice a fost prezentat Comisiei Juridice din cadrul CNADTCU, care, ulterior, a fost înaintat preşedintelui instituţiei.

Membrii Comisiei Tehnice sunt aleşi prin recomandare de către membrii din Comisia Juridică iar, în acest caz, este vorba despre trei persoane, din exteriorul CNATDCU, care au analizat lucrarea de doctorat.

Problema urmează să fie tranşată la şedinţa de joi a CNADTCU, atunci când raportul în cazul Ponta va fi supus unui vot în cadrul Consiliului General. Dacă raportul Comisiei va fi validat, CNADTCU va solicita ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, care are obligaţia să facă acest lucru.

Fostul premier va avea însă la dispoziţie două săptămâni pentru a contesta decizia.

Reamintim că în 2012, revista ştiinţifică Nature relata că Victor Ponta, la vremea respectivă premier al României, şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Universitatea Bucureşti, unde Ponta a obţinut titlul de doctor, a confirmat plagiatul, la fel şi CNATDCU.

Pentru a împiedica acest verdict, ministrul interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, a dizolvat Consiliul în timpul şedinţei în care se pronunţa. Un alt verdict, dar de neplagiat, puternic contestat, a fost dat de către o comisie, înfiinţată la cererea Ministerului Educaţiei, din care a făcut parte şi Gabriel Boroi.

Ulterior, miniştrii Educaţiei din guvernul Ponta au refuzat să îi suspende lui Ponta titlul de doctor, iar după căderea acestui Executiv s-a constatat lipsa unui cadru legal clar şi coerent. Ponta a încercat să renunţe el însuşi, în urma scandalurilor din presă, la titlul de doctor, însă legea nu i-a permis. Opinia publică a fost la vremea respectivă indignată că premierul vrea să renunţe pur şi simplu la titlu fără să suporte consecinţe penale, pentru fals intelectual şi pecuniare, căci în baza acestui titlu Ponta a obţinut nişte remuneraţii care, altminteri, nu i s-ar fi cuvenit.

În prezent, un verdict oficial de plagiat l-ar deposeda pe Victor Ponta nu doar de titlu, dar i-ar putea aduce şi acuzaţia de fals intelectual precum şi obligaţia de a returna sume de bani importante pe care acesta le-a câştigat ca avocat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor