Victor Ponta s-a întâlnit cu reprezentanţii ambasadelor străine

Aflat în mijlocului unui imens scandal declanşat de începerea urmăririi penale pe numele său, premierul Victor Ponta s-a întâlnit marţi seară cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti, precum şi cu reprezentanţii SUA şi Canadei, au dezvăluit surse oficiale pentru Mediafax.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.06.2015

Aflat în mijlocului unui imens scandal declanşat de începerea urmăririi penale împotriva sa, premierul Victor Ponta s-a întâlnit marţi seară cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti, precum şi cu reprezentanţii SUA şi Canadei, au dezvăluit surse oficiale pentru Mediafax.

La întâlnire au participat, potrivit surselor respective, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit B1 TV, discuţiile au gravitat în jurul situaţiei actuale de pe scena politică.

Întâlnirea a avut loc la scurt timp după ce ambasadele au început să reacţioneze după votul în cazul Ponta, vot în urma căruia premierul îşi păstrează imunitatea pentru acuzaţiile de conflict de interese.

"După cum am mai declarat anterior, Olanda crede cu tărie că legea ar trebui aplicată le fel tuturor oamenilor. Evoluţiile recente din Parlament ridică probleme mai largi privind atitudinile faţă de justiţie şi corupţie din România. Această preocupare a fost scoasă în lumină în prima parte a anului în raportul MCV pe 2015 al Comisiei Europene. Dăm o importanţă foarte mare recomandărilor din raportul MCV. Avem încredere că România şi toate instituţiile sale le iau în considerare", a transmis Ambasada Olandei.

La rândul său, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România a precizat că "Guvernul Marii Britanii recunoaşte importanţa luptei împotriva corupţiei în România şi necesitatea ca instituţiile sistemului judiciar să poată acţiona cu imparţialitate şi în spiritul unei independenţe depline. Acest principiu este de altfel menţionat şi în rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei, documente ce subliniază rolul important al Parlamentului în acest efort conjugat."

Anterior votului în cazul Ponta, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare, iar legea trebuie să se aplice egal pentru toţi.

"Aşa cum am spus anterior, nu comentăm cazuri individuale. Orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor. Instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent şi trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil", a precizat Ambasada SUA.

Premierul Victor Ponta a fost pus sub acuzare vineri pentru patru infracţiuni distincte în dosarul Şova, trei săvârşite în calitate de avocat (fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani) şi una în calitate de şef al Executivului (conflict de interese).

Dacă pentru primele trei s-a declanşat deja urmărirea penală, pentru infracţiunea săvârşită în calitate de premier este necesară aprobarea Camerei Deputaţilor.

Majoritatea parlamentară a votat marţi pentru respingerea cererii de urmărire penală a premierului Ponta. Cu 231 de voturi din cele 351 valabil exprimate, deputaţii au hotărât că premierul nu trebuie să răspundă în faţa Justiţiei pentru numirea în funcţia de ministru a lui Dan Şova, numire care, potrivit procurorilor DNA este asimilabilă conflictului de interese.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor