Victor Ponta dispus să impună noul Cod Fiscal prin asumarea răspunderii

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că noul Cod fiscal (considerat de opoziţie un proiect cu rol mai degrabă electoral decât economic) reprezintă "o reformă radicală pentru România" şi a reiterat ideea că, în cazul unui blocaj politic în Parlament, ia în calcul asumarea răspunderii pentru adoptarea acestuia.

”Toată lumea aşteaptă acest Cod Fiscal cu mare interes. Este o reformă radicală pentru România. Trebuie să o facem acum. Îmi doresc foarte tare ca cele două coduri să fie dezbătute în Parlament. Doar dacă va exista un blocaj politic în Parlament iau în calcul angajarea răspunderii”, a afirmat premierul, citat de postul B1 TV.

De asemenea, Ponta a precizat că în prezent, România are cel mai scăzut risc de ţară din ultimii ani.

”Avem cel mai scăzut risc de ţară din ultimii 6-7 ani. Toată lumea începe să ne ia în serios că suntem un partener economic important”, a mai adăugat premierul.

Noul Cod Fiscal

Reamintim că noul Cod Fiscal susţinut de Guvernul Ponta propune reduceri spectaculoase de taxe - de la TVA până la CAS - impactul bugetar brut negativ al măsurilor urmând să se ridice în anul 2016 la 16,2 miliarde lei, iar net la 6,8 miliarde lei.

Potrivit opoziţiei, măsurile propuse de guvern nu sunt sustenabile şi ceea ce urmăreşte Ponta prin acest act legislativ ar avea mai degrabă caracter electoral decât rolul de a revigora economia.

"Văzând promisiunile din noul Cod Fiscal pentru 2016, singurul lucru care îmi vine în minte este că PSD îşi pregăteşte plecarea de la guvernare, revenind în alegerile parlamentare cu mesajul: "noi voiam să facem, dar n-am fost lăsaţi". Pentru că ce scrie acolo mi-e teamă ca nu e sustenabil.", comenta Sebastian Lăzăroiu noul Cod Fiscal.

La rândul său, fostul ministru de Finanţe, democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu, susţine că noul Cod fiscal "gândit" de Guvern loveşte în IMM-uri şi în persoanele fizice cu venituri mici şi că reducerile de taxe anunţate de Guvernul Ponta nu sunt decât "un cadou otrăvit":

"Premierul evită să le spună românilor că întreprinderile mici şi mijlocii şi persoanele fizice cu venituri mici vor fi obligate să plătească impozite mai mari" a afirmă deputatul liberal, arătând că IMM-urile vor plăti pe lângă cota de 3% pe cifra de afaceri şi o sumă fixă de 1.530 lei trimestrial, indiferent dacă obţin sau nu venituri.

"Toată lumea ne ia în serios, suntem un partener economic important"

Cât despre această remarcă a premierului Ponta, merită reamintit că Raportul de ţară 2015 pentru România al Comisiei Europene nu este deloc măgulitor în ceea ce priveşte politica de taxe şi impozite a Cabinetului Ponta, considerată de experţi drept "lipsită de continuitate, predictibilitate şi planificare strategică".

De altfel, pe 25 februarie, CE a decis iniţierea procedurii de dezechilibru macroeconomic în cazul României.

"România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, ce necesită monitorizare şi o serie de măsuri de politică în domeniu. În cadrul celor 3 programe succesive UE-FMI, dezechilibrele interne şi externe au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile legate de situaţia negativă a investiţiilor străine nete şi o capacitate de export slabă pe termen mediu necesită atenţie. Deşi stabilitatea sectorului financiar a fost menţinută până în prezent, vulnerabilitatea internă şi externă a sectorului bancar există în continuare", se arată în comunicatul Comisiei Europene din 25 februarie a.c.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne