Consens politic. Senatorul PSD Ioan Chelaru preia şefia Comisiei pentru revizuirea Constituţiei

Camerele reunite ale Parlamentului României
Camerele reunite ale Parlamentului României (Epoch Times România)

Senatorul PSD Ioan Chelaru a fost ales, luni, în unanimitate, în funcţia de preşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei, relatează Agerpres.

"Sper să avem o colaborarea bună. Am început lucrările Comisiei sub un spectru pe care eu aş vrea să-l cred de bun augur, acela al consensului politic. Nu cred că o viitoare revizuire a Constituţiei, un proiect pe care noi îl propunem, dar care nu întruneşte consensul politic, poate fi un proiect extrem de serios şi viabil pentru societatea românească. Nu uitaţi că cele două treimi trebuie obţinute şi în Senat, şi în Camera Deputaţilor, dar şi în referendum, după noua lege a referendumului", a declarat Chelaru.

Vicepreşedinţii Comisiei, constituită pe vremea fostului USL şi condusă la momentul respectiv de Crin Antonescu, rămân Mate András (UDMR), Valeria Schelean (PNL), Daniel Fenechiu (PP-DD), Bogdan Ciucă (PC), iar secretari ai Comisiei sunt Florin Iordache (PSD) şi Varujan Pambuccian (grup Minorităţi naţionale).

Potrivit Agerpres, Valeria Schelean a ţinut să precizeze că reprezentanţii PNL din Comisia comună l-au votat pe Ioan Chelaru în funcţia de preşedinte pentru a se respecta principiul simetriei în desemnarea preşedinţilor de Comisii comune ale Parlamentului, având în vedere că liberalul Mihai Voicu a preluat de la Valeriu Zgonea preşedinţia Comisiei de Cod Electoral.

Reamintim că Valeriu Zgonea anunţa recent că, în urma unei înţelegeri între cele două partide, începând cu data de 15 martie PSD va prelua preşedinţia Comisiei pentru Revizuirea Constituţiei urmând ca PNL să conducă deja celebra Comisie de Cod Electoral.

Potrivit unor surse citate de gândul.info, rocada are loc pe fundalul scandalului stârnit în PSD de decizia lui Zgonea de a propune ca şefii de Consilii Judeţene să fie aleşi prin vot indirect.

Propunerea a fost aprobată de Comisia de Cod Electoral, ceea ce i-a scandalizat pe liderii social-democraţi din teritoriu. Greul partidului, Marian Oprişan, baronul PSD de Vrancea, a cerut demisia lui Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi, pentru a se pune capăt scandalului, Zgonea a fost retras de la şefia Comisiei de Cod Electoral, nu înainte ca PSD să fi negociat un troc reciproc avantajos, respectiv preluarea conducerii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, care, în mod firesc, urma sa aparţină PNL.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne