Victor Chirilă: Moldova a lezat mândria Rusiei care ţine mult la imagine, să ne pregătim de pedepse

Criza în relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă ar fi putut fi evitată dacă Preşedinţia şi guvernarea s-ar fi înţeles din start în privinţa lui Rogozin, astfel încât acesta nici să nu încerce să vină la Chişinău, a specificat expertul.
Maria Maevschi
04.08.2017

alte articole

Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Maria Maevschi
04.08.2017

După ce Guvernul de la Chişinău l-a declarat persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă va avea de suferit, consideră directorul executiv al Asociaţiei de Politică Externă (APE) pe tema relaţiilor moldo-ruse, Victor Chirilă. În opinia expertului, dialogul politic, care era şi aşa destul de şubred, după ultimele incidente în care a fost implicat politicianul rus, va suferi şi mai mult.

„Restabilirea relaţiilor economice şi relaţiilor comerciale, de asemenea, va fi stopată pentru o anumită perioadă. Mai mult, nu este exclus, aşa cum a declarat şi Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, se vor lua măsuri de răspuns pe măsura deciziei Chişinăului”, a declarat Victor Chirilă în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă

Măsurile la care s-a referit Kremlinul, ar putea fi, în opinia directorului APE interzicerea accesului unor persoane din Republica Moldova în Federaţia Rusă, de asemenea, precum şi interzicerea exportului unor anumite produse în Federaţia Rusă. Mai mult decât atât, Chirilă consideră că astfel de acţiuni ar putea să lovească şi în preşedintele Dodon.

Criza în care s-a ajuns astăzi s-ar datora, în opinia expertului, dualităţii dintre Preşedinţie - Parlament şi Guvern, care nu au o atitudine comună vizavi de Moscova. Dacă autorităţile de la Chişinău ar fi căzut de acord în această privinţă, „domnul Rogozin nu ar fi încercat să vină în Republica Moldova pentru a sărbători 25 de ani de la misiunea de pacificare, sfidând interesele Republicii Moldova, sfidând însuşi faptul că au murit foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri în acest război scurt, dar care a lăsat o amprentă foarte dureroasă în istoria noastră şi în mentalitatea noastră”.

„Personal, mă aşteptam ca mesajul Chişinăului să fie mult mai tranşant, mult mai clar, spus în spaţiul public, nu în Parlament spus diplomatic, astfel încât domnul Rogozin nici să nu încerce să vină, şi guvernarea de la Chişinău să încerce să scoată castanele fierbinţi din foc cu mâinile altora, cu mâinile prietenilor noştri de la Bucureşti. Dar s-a întâmplat ce s-a întâmplat – domnul Rogozin a fost declarat persona non grata, o decizie care trebuia să fie luată de foarte mult timp, încă din 2011, atunci când domnul Rogozin a fost numit reprezentant special pentru Transnistria. Nu s-a întâmplat. Şi atunci au prevalat „interese pragmatice”, să le spunem aşa, de a avea un dialog eficient cu domnul Putin în persoană”, a specificat Victor Chirilă.

Totodată, directorul APE a ţinut să puncteze faptul că Rogozin a făcut şi în trecut declaraţii similare cu cele invocate de ministrul de Externe, Andrei Galbur, în solicitarea sa de a-l declara pe Rogozin persona non grata în Republica Moldova, doar că atunci „nu l-a numit pe domnul Plahotniuc ca reprezentând interese mafiotice etc., etc.”.

Ar fi de aşteptat ca Moscova să numească o pe altcineva în locul lui Rogozin în calitate de reprezentant al Federaţiei Ruse în Transnistria, însă Chirilă se îndoieşte că autorităţile ruse vor face acest lucru.

„Nu cred că va fi numită o altă persoană, pentru că la mijloc nu este doar persoana domnului Rogozin. Prin decizia luată de Chişinău, şi acest lucru cred că s-a conştientizat foarte bine, a adus atingere mândriei Federaţiei Ruse şi ştim bine că Rusia ţine mult la imaginea sa internaţională şi astfel de acţiuni au fost pedepsite în trecut de Federaţia Rusă şi de aceea trebuie să ne pregătim, să fim gata pentru orice retaliere din partea Moscovei”, a conchis expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor