Rogozin, persona non grata în Moldova. Opinie: Motivaţia e falsă, pentru a clătina barca geopolitică de ochii lumii
alte articole
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată miercuri de către Executivul de la Chişinău în urma solicitării ministrului de Externe, Andrei Galbur.
”După cum aţi putut observa, în ultimul timp vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin a făcut o serie de declaraţii şi comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator şi ofensator la adresa Republicii Moldova şi a poporului său”, a declarat Galbur în cadrul şedinţei de Guvern.
În context, activistul civic Dumitru Alaiba constată că într-un an şi jumătate, se pare că ar fi prima decizie a guvernului moldovean care nu va trebui revizuită în niciun fel. Nici măcar de ridicat documentele nu va trebui. ”Deşi îmi e clar că motivaţia e una falsă, de a clătina barca geopolitică de ochii lumii, să aibă ce scrie minciuni geopolitice în presă străină. Cu efectul deciziei sunt de acord.”
Liderul Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru notează că declararea lui Dmitri Rogozin persona non grata de Guvernul Republicii Moldova ar fi un gest care trebuia făcut de mult timp şi pe care nu doar el l-ar fi cerut. ”Rogozin a reprezentat în tot acest timp întruchiparea imperialismului şi a mârlăniei. Declararea lui ca indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova este o oportunitate de a reaşeza relaţiile cu Federaţia Rusă pe noi coordonate, care să respecte independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, dreptul nostru de a ne alege singuri vectorul de politică externă şi modelul de dezvoltare, dreptul nostru de a ne decide singuri destinul.”
Fostul ministru liberal al Mediului, Valeriu Munteanu consideră că ”acum vor înţelege şi ruşii că nu suntem un popor de mămăligari aşa cum ne consideră ei, iar unicul preş (relevant) pe care îl au la Chişinău este Igor Dodon.”
Deputatul român, Constantin Codreanu scrie pe pagina sa de Facebook că declararea lui Rogozin ca fiind persona non grata în R. Moldova ar fi un strop binevenit de demnitate naţională, afirmaţia sa fiind contrazisă de mai mulţi internauţi. Astfel, Ana Ţurcanu a comentat postarea punctând că nu ar fi vorba de demnitatea naţională ci de faptul că Plahotniuc ar face un spectacol bine pus la punct, iar Vasile Munteanu se întreabă retoric: ”Demnitate naţională într-un stat capturat?”
Internautul Mihai Moţoc constată că deşi Guvernul de la Chişinău l-a declarat pe Rogozin persona non grata în Republica Moldova, peste câteva zile, acesta se va întâlni cu preşedintele moldovean ”rusofon” Dodon în Iran, la ceremonia de instalare a preşedintelui proaspăt ales Rouhani. ”Conflictul între instituţiile de putere de la Chişinău tinde să escaladeze.”
Menţionăm că fostul deputat liberal-democrat Veaceslav Ioniţă şi expert la IDIS ”Viitorul” a lansat la 24 iulie, înainte de vizita eşuată a lui Rogozin la Chişinău o petiţie online adresată autorităţilor moldoveneşti privind declararea vicepremierului Federaţiei Ruse, persona non grata în Republica Moldova, iar petiţia a fost semnată de mai mulţi lideri de ONG-uri, dar şi peste o sută de mii de persoane.