Experţi: Datoria de 6 mlrd dolari a Transnistriei nu opreşte Gazpromul să le dea gaz

Datoria de 6 mlrd dolari la gaz a Transnistriei către Gazprom are drept scop menţinerea regiunii transnistrene într-o iluzie a independenţei şi statalităţii, consideră unii experţi în energetică.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Maria Maevschi
03.08.2017

Subiectul datoriei la gaz a Republicii Moldova faţă de compania rusă Gazprom este discutat de ceva timp în spaţiul moldovenesc menţionează preşedintele centrului Por-Energy, Ruslan Surugiu. Mai nou, preşedintele Igor Dodon a afirmat că R. Moldova poartă răspunderea pentru consumurile din partea stângă a Nistrului.

Potrivit expertului, „cifrele care sunt vehiculate până în prezent de Ministerul Economiei ajung la 6,5 miliarde dolari, dintre care 6 miliarde sunt datorii acumulate de partea transnistreană, iar 500 milioane sunt acumulate pe malul drept al Nistrului de companiile care sunt „veritabile şi plătesc pentru consumul de gaz””.

„ Dacă e să ne uităm la cum se contabilizează aceste datorii, observăm că acest lucru se face intern în contabilitatea Moldovagaz, iar verificarea acestor datorii de către un organ de stat din Moldova nu s-a făcut niciodată de când activează Moldovagaz, iar rapoartele pentru 2015 şi 2016 nu au fost publicate nici până în prezent.”, a specificat expertul în energetică de la IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Watchdog” de la TV8.

Totodată, Parlicov a ţinut să specifice că „există bănuieli rezonabile că o parte din banii care au fost plătiţi de către malul drept au fost contabilizaţi de către Gazprom ca fiind achitaţi pentru datoriile aferente malului stâng. Avem tot temeiul să suspectăm că datoria malului drept în contabilitatea internă este umflată şi datoria malului stâng este artificial diminuată. Datoria malului stâng este integral una politică şi trebuie tratată ca atare”.

Moderatorul emisiunii a menţionat că, încă de acum 11 ani, Gazpromul scria în unul din rapoartele sale că Transnistria nu plătea gazul, recunoscând că este consumator separat de ceilalţi, şi totuşi primeşte gaz în continuare.

„Din 1994 până în prezent consumatorii din partea stângă a Nistrului, mai bine zis Tiraspoltransgaz în calitate de contraagent la Moldovagaz nu a achitat absolut nimic, de aceea şi s-a acumulat datoria.

Trebuie să fie clar pentru toată lumea, gazul furnizat regiunii transnistrene este furnizat cu bună ştiinţă de către Gazprom şi mai mult decât atât, Gazprom nici măcar nu a acţionat în această privinţă ca un agent economic, ci ca o sursă de finanţate a agendei politice a Federaţiei Ruse care are drept scop să menţină regiunea transnistreană într-o iluzie a independenţei şi statalităţii”, a adăugat Victor Parlicov.

Aici apare întrebarea, de ce Gazprom nu livrează direct gaz către regiunea separatistă transnistreană, motivele fiind două, unul de şantaj a Republicii Moldova şi celălalt - evitarea încălcării legislaţiei internaţionale.

Curios i s-a părut expertului Victor Parlicov faptul că „o regiune care a fost finanţată la greu timp de mulţi ani are un nivel de trai atât de scăzut. Nu cred că în regiunea transnistreană există la acest moment active care ar putea fi vândute şi preluate, în valoare de 6 mlrd dolari. Toată regiunea transnistreană nu costă atât cât sunt ei datori doar pentru gaz”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor