Socialiştii neagă existenţa unor înţelegeri între Dodon şi Plahotniuc privind sistemul mixt

Cu aproximativ jumătate de an în urmă, mulţi deputaţi socialişti, inclusiv şeful statului au declarat că nu vor vota modificarea sistemului electoral în Moldova, întrucât nu ar fi oportun momentul, însă ulterior au votat. Opoziţia acuză PD şi PSRM de existenţa unui „târg” din care ambele ar avea de câştigat.
Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc (The Epoch Times Romania)
Maria Maevschi
02.08.2017

Partidele extraparlamentare ale opoziţiei pro-europene, unele partide parlamentare, societatea civilă precum şi unii deputaţi europeni au afirmat în repetate rânduri că între preşedintele Dodon şi liderul PD, Vlad Plahotniuc ar exista o înţelegere, numind legătura dintre cei doi „tandem, cartel sau binom”. Deputatul socialist Vasile Bolea a negat acuzaţiile aduse fracţiunii din care face parte şi anume că PSRM ar avea anumite înţelegeri cu PD, privind votarea schimbării sistemului electoral prin trecere la sistemul mixt, motivând că în Parlament s-a votat sistemul mix pe când democraţii au propus trecerea la votul uninominal.

Pe de altă parte, experţii Transparency Internaţional Moldova au făcut o analiză a celor două proiecte propuse de PD (votul uninominal – n.r.) şi PSRM (sistemul mixt – n.r.) precizând că ar corespunde aproape în totalitate, iar în unele paragrafe ar apare chiar şi aceleaşi greşeli.

Totodată, vicepreşedintele Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari consideră că existenţa înţelegerilor dintre PD şi PSRM ar fi evidentă, argumentând că moldovenii au „cel mai mincinos preşedinte” care şi-a schimbat opinia privind votarea sistemului mixt de câteva ori.

„Dacă vom analiza toate declaraţiile celor de la PSRM, inclusiv ale preşedintelui Dodon care practic a rămas şeful acestui partid, atunci vom observa atâta minciună pe metru pătrat”, a specificat Slusari în contextul în care mai mulţi deputaţi socialişti au declarat în repetate rânduri că nu vor vota modificarea sistemului electoral, întrucât nu ar fi oportună pentru Moldova în această perioadă.

„Însuşi preşedintele Dodon în martie a spus că preferă să se rămână la sistemul proporţional. Apoi s-a început epopeea cu sistemul mixt şi dânsul de câteva ori şi-a schimbat poziţia, mai întâi a spus că în cazul unui aviz negativ al Comisie de la Veneţia va rămâne sistemul proporţional, iar când a venit acel aviz negativ, Dodon a spus că este „dreptul suveran mafiot al lui Plahotniuc să adopte această lege”. Noi ne-am aflat permanent în această mare de minciună”, a punctat Slusari în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

Întrucât, membrii celor două partide ale opoziţiei pro-europene au criticat atât de mult Partidul Socialiştilor că ar favoriza Partidul Democrat prin votarea sistemului mixt, Vasile Bolea a decis să specifice că PAS şi Platforma DA ar fi „două partide tinere care urmează să-şi creeze structuri. Mai au mult de lucrat pentru a deveni nişte partide cu pondere. Ei astăzi au frustrări deoarece conform unor reguli care au fost stabilite prin lege, nu au posibilitatea oficial să participe la formarea circumscripţiilor”.

Cu toate că legea de modificare a sistemului electoral a fost deja votată în Parlament, promulgată de către preşedinte şi introdusă în Monitorul Oficial, Slusari menţionează că „legea cum a fost votată, aşa poate fi anulată”, specificând că 30 iulie nu a fost ultimul protest împotriva acestei legi. „Noi suntem concentraţi acum asupra necesităţii şi posibilităţii de a anula acest vot ruşinos şi noi credem că putem să reuşim. Vom face tot posibilul şi imposibilul pentru a anula acest vot”, a conchis politicianul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor