Viceprim-ministrul Moldovanu: Instituţia de probaţiune să adopte o politică care să obţină încrederea societăţii
alte articole
Viceprim – ministrul Mihai Moldovanu a participat la 19 aprilie la Conferinţa internaţională “Serviciul de Probaţiune din R. Moldova la 5 ani de activitate: Noi provocări”, informează Epoch Times cu referire la Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului. Evenimentul a avut ca scop trasarea rezultatelor obţinute de către instituţia de probaţiune din Republica Moldova la 5 ani de activitate şi consolidarea capacităţilor profesionale a consilierilor de probaţiune.
Conferinţa a întrunit actori implicaţi în consolidarea instituţiei probaţiunii în R.Moldova, cât şi experţi internaţionali din România, Letonia, Bulgaria, Federaţia Rusă.
Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu, a menţionat că este important ca instituţia de probaţiune să adopte o politică a paşilor mici, dar consecvenţi, care să dea rezultate şi să obţină încrederea societăţii.
"Este imperativ, ca angajaţii acestui sistem să beneficieze de instruire continuă, să adopte noi metode şi tehnici de lucru în domeniul probaţiunii pentru a gestiona cazurile cu maximă eficienţă şi să dispună de capacitatea de a se autosesiza" a adăugat Viceprim-ministrul.
În cadrul conferinţei au fost prezentate bunele practici de către experţii internaţionali şi principiile de activitate şi etică profesională în domeniul probaţiunii în R.Moldova.
Mihai Moldovanu, a precizat, că în calitatea sa de Preşedinte a Consiliului Naţional pentru protecţia drepturilor copilului este implicat şi în abordarea subiectelor copiilor aflaţi în conflict cu legea şi a formulat un apel către Birourile de probaţiune, să examineze cu maximă responsabilitate şi precauţie infracţiunile în care sunt implicaţi minori, şi să acţioneze în vederea asigurării respectării drepturilor omului şi protecţiei drepturilor copilului.
„Instituţia probaţiunii trebuie să activeze în continuare în interesul superior al cetăţeanului şi al comunităţii, să medieze şi să găsească soluţii efective conflictelor legate de comiterea unei infracţiuni, punând un accent deosebit pe protejarea drepturilor omului, a comunităţii şi prevenirea infracţionalităţii".
Kim Ekhaugen, şef al Misiunii Norvegiene de Experţi pentru promovarea supremaţiei legii în Moldova a menţionat că ţara noastră înregistrează succese remarcabile la capitolul dezvoltării serviciilor alternative la detenţie şi a serviciilor de probaţiune. Din acest considerent, Misiunea Norvegiană va continua să susţină acest domeniu.
În prezent, activează Oficiul central de probaţiune pe lângă Departamentul Instituţiilor Penitenciare şi 42 birouri de probaţiune, ca subdiviziuni teritoriale. Numărul beneficiarilor serviciului de probaţiune este în continuă creştere. Astfel la 31 decembrie 2011, serviciul de probaţiune avea 10081 de beneficiari (inclusiv 158 copii în conflict cu legea).