Premierul Vlad Filat a avut o întrevedere cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului din R. Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului din R. Moldova. La eveniment au participat vicepremierul responsabil de domeniul social, Mihai Moldovanu, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim şi liderii patronatelor de ramură, relatează Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.
Vlad Filat (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
11.04.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM). La eveniment au participat vicepremierul responsabil de domeniul social, Mihai Moldovanu, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim şi liderii patronatelor de ramură, relatează Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

În cadrul întrevederii, au fost discutate problemele cu care se confruntă mediul de afaceri, printre care fenomenul economiei tenebre şi concurenţa neloială, dificultăţile în reglementarea relaţiilor de muncă dintre angajatori şi salariaţi şi altele.

Prim-ministrul a menţionat importanţa organizării întrevederilor dintre Guvern şi reprezentanţii patronatelor, dar şi a sindicatelor, fapt care permite examinarea în comun a problemelor existente şi identificarea soluţiilor de compromis.

Vlad Filat a subliniat că Guvernul este preocupat, în continuare, de crearea condiţiilor adecvate de activitate pentru agenţii economici, menţionând că aceeaşi atitudine trebuie să manifeste şi patronii faţă de angajaţi.

Premierul a accentuat că Guvernul, Sindicatele şi Patronatele trebuie să depună eforturi comune în ceea ce priveşte combaterea achitării salariilor în plic şi sporirea contribuţiilor către Fondul social.

Sarcinile şi responsabilităţile în ceea ce priveşte dezvoltarea economică a ţării sunt comune. Trebuie să sporim gradul de solidaritate socială, ca să avem o politică socială mai bună şi un viitor decent pentru toate păturile sociale", a accentuat Vlad Filat.

Premierul a reiterat importanţa patronatelor în cadrul parteneriatului social şi a dispus tuturor membrilor Cabinetului de miniştri să participe, în mod obligatoriu, la şedinţele Comisiei trilaterale de consultări şi negocieri colective.

La propunerea patronatelor, în luna mai a.c., Prim-ministrul va avea o întrevedere cu reprezentanţii mediului de afaceri din republică, în cadrul căreia vor fi discutate problemele pe care aceştia le întâmpină. Totodată, Premierul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu încălcarea normelor de mediu la exploatarea resurselor naturale de către întreprinderi.

Preşedintele CNPM, Leonid Cerescu, a apreciat receptivitatea manifestată de Prim-ministru faţă de problemele mediului de afaceri şi a lansat un şir de propuneri privind ameliorarea condiţiilor de activitate ale agenţilor economici.

Leonid Cerescu a solicitat autorităţilor să acorde mai multă atenţie iniţiativelor şi sugestiilor parvenite de la patronate la adoptarea actelor normative, precum şi implicarea mai activă la formarea Comisiilor tripartite pentru consultări şi negocieri colective la nivel de ramură şi celor raionale.

În cadrul şedinţei, au mai fost abordate probleme din domeniul transportului, inclusiv combaterea transportului ilicit de pasageri. O serie de probleme enunţate de reprezentanţii patronatelor au fost preluate spre examinare de Ministerul Finanţelor.

La final, Premierul a calificat întrevederea ca fiind una constructivă şi a menţionat că reprezentanţii fiecărui patronat vor fi incluşi în componenţa Consiliului economic de pe lângă Prim-ministru, a cărui activitate va începe în curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor