Venezuela la un pas de un faliment ce ar putea declanşa o criză financiară globală
alte articole
Venezuela este pe cale să intre în mod oficial în incapacitate de plată, fiind posibilă declanşarea unui imens haos financiar la nivel global.
Criza a ieşit la iveală după ce a fost divulgat faptul că firma de stat PDVSA nu a rambursat nicio datorie către principalul producător de petrol al Indiei, ONGC, timp de 6 luni.
Anterior, PDVSA a folosit o bancă de stat rusească şi o altă companie indiană din sectorul energetic ca intermediari pentru efectuarea plăţilor.
Din luna aprilie, PDVSA nu a mai făcut nicio plată către ONGC, căreia îi sunt datorate de asemenea 540 milioane de dolari sub formă de dividende restante ca urmare a unei investiţii pe care firma indiană a făcut-o într-un proiect energetic în Venezuela.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a afirmat săptămâna trecută că ţara sa plănuieşte să restructureze obligaţiuni în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari, o mare printre dintre ele fiind deţinute de PDVSA.
ONGC Videsh, ramura ONGC responsabilă de investiţiile în străinătate, a dezvăluit că PDVSA a rămas în urmă cu plăţile sale.
Compania indiană pare să fie rezonabil de calmă deşi nu a primit niciun bănuţ de la PDVSA timp de o jumătate de an şi a precizat că doreşte să îi ofere lui Maduro prezumţia de nevinovăţie.
Un purtător de cuvânt al ONGC Videsh a afirmat: „Ei au anumite provocări în acest moment. Au dat asigurări că lucrează la soluţionarea acestei probleme (acoperirea datoriilor). La momentul potrivit, problema va fi soluţionată şi vor fi luate măsuri suplimentare”.
În ciuda acestui lucru, Venezuela şi-ar putea declara insolvenţa în scurt timp.
Cea mai recentă plată pe care PDVSA nu a putut să o onoreze a fost o factură în valoare de 1,1 miliarde de dolari ce trebuia acoperită vineri.
Siobhan Morden de la Nomura a declarat: „Nu s-a făcut niciun anunţ oficial cu privire la întârzierea plăţilor. De fapt, este ciudat că fondurile nu au fost primite în timp util pentru a putea fi procesate, dacă fondurile fuseseră trimise săptămâna trecută după cum au indicat unii oficiali”.
Conform Bloomberg, International Swaps and Derivatives Association (ISDA) a căzut de acord să analizeze o cerere de a determina dacă s-a ajuns într-o fază de incapacitate de plată (default) din cauza neefectuării plăţilor.
Băncile internaţionale fie au oprit, fie au redus în mod serios creditul disponibil pentru PDVSA.
ISDA se întâlneşte în 13 noiembrie pentru un summit privind restructurarea obligaţiunilor.
Totuşi, investitorii americani sunt departe de a fi încrezători cu privire la această întâlnire.
Rusia ar putea, totuşi, să salveze Venezuela de o criză dacă este de acord să dea o mână de ajutor.
Există speranţe că cele două naţiuni vor semna, în 15 noiembrie, un acord de restructurare a datoriei pe un termen de aproximativ 10 ani şi cu condiţia ca plăţile să crească în mod treptat, a precizat vineri o sursă familiară cu negocierile.
Venezuela va trebui să ramburseze Rusiei o sumă semnificativă de bani înainte de sfârşitul acestui an pentru ca acest acord să poată intra în vigoare, a declarat reporterilor sursa citată.
Pe baza acordului, Venezuela ar trebui de asemenea să plătească exportatorii ruşi pentru produsele livrate deja.
De asemenea, Venezuela a fost de acord anterior să îşi restructureze datoriile pe care le are faţă de Moscova şi care au o valoare de 3 miliarde de dolari, a afirmat ministrul rus al finanţelor, Anton Siluanov.
Venezuela este cuprinsă de mai mulţi ani de o criză economică tot mai profundă, care a alimentat tensiunile politice în naţiunea bogată în petrol. Demonstraţiile periodice anti-guvernamentale s-au transformat în proteste zilnice în ultimele câteva luni.
Începând cu luna aprilie, peste 120 de persoane au fost ucise în ciocnirile care au avut loc aproape zilnic între manifestanţii ce au aruncat cu pietre şi forţele de securitate înarmate cu gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.