Venezuela: Adunarea Constituantă pro-guvern confiscă puterile Congresului
alte articole
Adunarea Constituantă pro-guvern din Venezuela a adoptat vineri, unanim, un decret care îi oferă autoritatea de a adopta legi privind o serie de probleme care afectează securitatea şi suveranitatea naţională.
Pasul a fost făcut după ce Adunarea Naţională (congresul) controlată de opoziţie a refuzat să depună un jurământ de loialitate pentru organismul pro-guvern, care a fost creat la începutul acestei luni.
Julio Borges, preşedintele Adunării Naţionale, a criticat pe Twitter confiscarea puterii de către Adunarea Constituantă.
„Adunarea Constituantă şi toate actele sale sunt ilegale şi neconstituţionale. Această decizie nu va fi acceptată de Adunarea Naţională, comunitatea internaţională sau cetăţenii ţării”, a afirmat Borges.
Opoziţia a boicotat un referendum desfăşurat la sfârşitul lunii trecute pe tema constituirii noii Adunări, formate din 545 de membri, şi l-a acuzat pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro că urmăreşte să transforme ţara într-o dictatură.
Departamentul de Stat american a publicat o declaraţie de condamnare a măsurii Adunării Constituante, susţinând că aceasta subminează instituţiile democratice ale Venezuelei.
Fostul procuror general al ţării, Luisa Ortega, a fugit vineri în Columbia. Ea a declarat că s-a temut pentru viaţa sa după ce Adunarea Constituantă a primit putere în Venezuela. Organismul a concediat-o în prima sa sesiune şi au fost lansate unele apeluri pentru ca Ortega să fie judecată, deşi pe moment nu au fost lansate acuzaţii oficiale.
Ortega şi câteva alte ţări din jurul lumii au refuzat să recunoască Adunarea Constituantă şi au cerut guvernului venezuelean să reinstaureze democraţia. La începutul acestei săptămâni, guvernul din Caracas l-a convocat pe ambasadorul german în Venezuela după ce Berlinul a cerut o suspendare a „arestărilor arbitrare şi a violenţelor excesive împotriva opoziţiei”.
Venezuela este cuprinsă de mai mulţi ani de o criză economică tot mai profundă, care a alimentat tensiunile politice în naţiunea bogată în petrol. Demonstraţiile periodice anti-guvernamentale s-au transformat în proteste zilnice în ultimele câteva luni.
Începând cu luna aprilie, peste 120 de persoane au fost ucise în ciocnirile care au avut loc aproape zilnic între manifestanţii ce au aruncat cu pietre şi forţele de securitate înarmate cu gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.