Venezuela: inevitabil - focuri de armă între forţele guvernamentale şi protestatari

Aventura bolivariană a fostului lider marxist Hugo Chavez pare să fi ajuns puţin mai aproape de sfârşitul inevitabil al oricărui regim de inspiraţie comunistă - momentul în care guvernul începe să împuşte propriii cetăţeni.
Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine în Caracas, Venezuela, 4 aprilie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.04.2017

Forţele de securitate ale Venezuelei au avut conflicte violente marţi cu manifestanţi anti-guvernamentali care doreau, printre altele, înlăturarea judecătorilor de la Curtea Supremă acuzaţi de favorizarea în mod neconstituţional a partidului de guvernământ. Totodată, manifestanţii au dorit să îi susţină pe legiuitorii prinşi într-o dispută aprigă cu administraţia preşedintelui Nicolas Maduro şi Curtea Supremă.

Anterior, Adunarea Naţională a Venezuelei, care este controlată de opoziţie, a făcut apel la organizarea unui marş înaintea unui vot parlamentar privind înlăturarea membrilor celei mai înalte instanţe a ţării, la mai puţin de o săptămână după ce judecătorii au încercat să preia puterea în Congres.

Acesta a fost cel mai violent protest de când sute de mii de persoane s-au revărsat pe străzile capitalei Caracas cerând înlăturarea de la putere a preşedintelui Maduro.

Votul de marţi a fost anulat după ce forţele de ordine - inclusiv Poliţia Naţională Bolivariană (PNB), şi Garda Naţională a Venezuelei (GNV) - au încercat să oprească manifestanţii care doreau să traverseze bulevardul principal din Caracas folosind gaze lacrimogene, spray cu piper şi tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea. După ciocnirile violente dintre manifestanţii anti-guvernamentali şi poliţie şi un grup rival de susţinători ai guvernului, pe de aşltă parte, Ramon Muchacho, primarul din Chacao – o municipalitate din Caracas şi fortăreaţă a opoziţiei – a raportat nouă răniţi, inclusiv o victimă cu rană provocată de glonţ.

Nu se cunoaşte exact dacă incidentul armat a fost unul izolat şi dacă Garda Naţională a primit instrucţiuni pentru a împuşca manifestanţi. Oricum după această situaţie va urma, probabil, o amplificare a violenţelor în masă.

Potrivit rapoartelor UPI, marţi au avut loc două proteste: unul solicitat de opoziţie şi unul pentru susţinerea regimului Maduro. Protestul opoziţiei urma să se desfăşoare ca un marş din Plaza Venezuela către sediul Adunării Naţionale. Dar autorităţile au închis câteva staţii de metrou din capitală şi au ridicat puncte de control şi blocaje rutiere, astfel încât accesul la Plaza Venezuela a fost blocat, potrivit declaraţiilor unor membri ai opoziţiei.

Conflictele violente au izbucnit după ce forţele de securitate au încercat să oprească manifestanţii, unii dintre ei aruncând cu pietre şi alte obiecte în oficiali ai securităţii.

Opoziţia venezueleană a acuzat regimul Maduro că a obstrucţionat desfăşurarea unui protest paşnic.

Economia naţională a fost puternic afectată de prăbuşirea preţurilor globale la petrol, cu toate că potrivit estimărilor, ţara dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, depăşind chiar şi Arabia Saudită.

Ca urmare a situaţiei economice foarte grele a Venezuelei - cel de-al treilea an de recesiune economică profundă - cetăţenii sunt obligaţi să stea la cozi timp de câteva ore pentru a-şi putea cumpăra diverse produse, în cazul în care acestea sunt disponibile.

În plus, lipsa de alimente, medicamente sau chiar produse de bază precum hârtie igienică îi forţează pe venezueleni să apeleze la piaţa neagră, unde preţurile sunt cu mult mai ridicate, sau să recurgă la soluţii disperate precum căutarea prin gunoaie, braconaj, tâlhării şi jafuri.

Unii venezueleni au fost nevoiţi să treacă graniţa în Brazilia şi Columbia pentru a-şi procura alimente şi diverse produse de bază pe care le găsesc cu greu în propria lor ţară. Viaţa normală s-a deteriorat, iar ţara este bântuită de foamete, subnutriţie şi violenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor