Efectul comunismului: cozi la benzină în Venezuela, cea mai bogată ţară în petrol din lume
alte articole
Cozile lungi la benzină sunt de obicei rare în capitala venezueleană Caracas, dar ele au fost evidente miercuri în condiţiile în care principalul producător intern al ţării a avut probleme cu distribuţia.
Din cauza restanţelor la acoperirea cererii şi a plăţilor întârziate către distribuitori, unele companii au avut nevoie de câteva săptămâni pentru a livra petrol companiei petroliere de stat PDVSA.
PDVSA a susţinut că va dubla din nou cantităţile pentru a stabiliza alimentarea cu petrol, şi a cerut venezuelenilor să rămână calmi şi să nu între în panică din cauza zvonurilor false că ţara este în haos.
Totuşi, Ivan Freites – lider de sindicat şi un critic al companiei petroliere de stat – a precizat că rafinăriile au stocuri de petrol pentru aproximativ 2 zile, faţă de necesarul de 15.
Potrivit unor rapoarte, aproximativ 12 petroliere aşteaptă în porturile PDVSA din Venezuela, pregătite să descarce o gamă largă de produse petroliere rafinate.
Guvernul socialist al preşedintelui Nicolas Maduro a crescut anul trecut preţul petrolului pentru prima dată în aproximativ 20 de ani. Totuşi, în Venezuela sunt cel mai ieftine preţuri la petrol din lume, în ciuda lipsurilor existente în ţară.
Economia a fost puternic afectată de prăbuşirea preţurilor globale la petrol, sursa unui procent de 95% din veniturile obţinute de Venezuela din export. Conform estimărilor, ţara dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, depăşind chiar şi Arabia Saudită.
Ca urmare a situaţiei economice foarte grele a Venezuelei - cel de-al treilea an de recesiune economică profundă - cetăţenii sunt obligaţi să stea la cozi timp de câteva ore pentru a-şi putea cumpăra diverse produse, în cazul în care acestea sunt disponibile.
În plus, lipsa de alimente, medicamente sau chiar produse de bază precum hârtie igienică îi forţează pe venezueleni să apeleze la piaţa neagră, unde preţurile sunt cu mult mai ridicate, sau să recurgă la soluţii disperate precum căutarea prin gunoaie, braconaj, tâlhării şi jafuri.
Unii venezueleni au fost nevoiţi să treacă granita în Brazilia şi Columbia pentru a-şi procura alimente şi diverse produse de bază pe care le găsesc cu greu în propria lor ţară. Viaţa normală s-a deteriorat, iar ţara este bântuită de foamete, subnutriţie şi violenţă.