Apocalipsa cash-ului declanşează proteste violente în Venezuela
alte articole
Înlăturarea bancnotelor de 100 de bolivari înainte de a apare bancnotele care le înlocuiesc a cauzat haos şi mulţi oameni nu au reuşit să îşi cumpere produsele de bază şi să efectueze tranzacţii în perioada aglomerată de dinaintea Crăciunului.
Această acţiune referitoare la bancnote a amplificat situaţia deja dură în care se află venezuelenii, care suferă de lipsuri cronice de alimente şi de cea mai mare inflaţie din lume.
În Ciudad Bolivar, capitala statului bogat în minereuri Bolivar, rezidenţii au ridicat baricade pe străzi pentru a se proteja pe ei înşişi şi pentru a-şi apăra magazinele de actele de violenţă.
Peste 350 de pieţe au fost jefuite începând de vinerea trecută, au declarat oamenii de afaceri. Opoziţia venezueleană a declarat că au existat 5 morţi în statul Bolivar, citând investigaţia unui ziar local. Totuşi, Reuters nu a putut confirma existenţa celor cinci decese.
În oraşul La Fria din statul Tachira, pe străzi puteu fi văzute grămezi de moloz şi pachete, au declarat luni martorii. Opt magazine alimentare deţinute de chinezi s-au numărat printre locaţiile jefuite, a declarat guvernatorul local.
Unele birouri guvernamentale locale au fost atacate, de asemenea, unul dintre ele de către incendiatori. Soldaţii Gărzii Naţionale au stat de pază.
Preşedintele socialist venezuelean Nicolas Maduro a declarat că măsura privind bancnota de 100 de bolivari este necesară în lupta împotriva criminalilor care ar aduna cantităţi mari de bancnote pentru a alimenta contrabanda şi pentru a sabota administraţia de stânga. În plus, Maduro a acuzat opozanţii politici că incită la violenţe, în numele preşedintelui american Barack Obama, cu scopul de a-l alunga de la putere.
Washingtonul a negat acuzaţiile constante privind interferarea în problemele Venezuelei, deşi susţinătorii guvernului ţării sud-american îşi amintesc de aprobarea dată de SUA în legătură cu o lovitură de stat de scurtă de durată împotriva predecesorului lui Maduro, Hugo Chavez, în 2002, în timpul administraţiei lui George W. Bush.
Liderii opoziţiei susţin că Maduro este singurul vinovat pentru politici economice incompetente care au stârnit furia cetăţenilor ţării. În plus, opoziţia cere demisia lui Maduro, după ce eforturile lor de organizare a unui referendum privind demiterea preşedintelui au fost subminate de organismele electorale şi judiciare care rareori se opun guvernului venezuelean.
Maduro, fost şofer de autobuz şi fost ministru de Externe, în vârstă de 54 de ani, care l-a înlocuit pe Chavez în 2013, a devenit tot mai nepopular ca urmare a recesiuni care a durat trei ani. Mandatul său expiră în ianuarie 2019.