Venezuela acuză opoziţia că pune la cale o lovitură de stat

Preşedintele ales al Venezuelei, Nicolas Maduro, a acuzat marţi opoziţia că ar planifica o lovitură de stat împotriva sa, după ce şapte suporteri guvernamentali au fost ucişi în ciocnirile violente care au urmat victoriei sale disputate în alegeri
Sute de susţinători ai partidului de opoziţie din Venezuela au protestat marţi la Caracas, 16 aprilie 2013. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.04.2013

Preşedintele ales al Venezuelei, Nicolas Maduro, a acuzat marţi opoziţia că ar planifica o lovitură de stat împotriva sa, după ce şapte suporteri guvernamentali au fost ucişi în ciocnirile violente care au urmat victoriei sale disputate în alegeri, conform unor rapoarte Reuters.

Liderul opoziţiei Henrique Capriles a cerut renumărarea completă a voturilor din alegerile de duminică, după ce rezultatele oficiale au arătat o victorie puţin peste limită a lui pentru Maduro, care este succesorul ales al fostului preşedinte socialist Hugo Chavez.

Decesele au avut loc luni, când protestatarii au invadat zone din capitala Caracas şi alte oraşe centrale blocând străzile, arzând cauciucuri şi luptându-se cu forţele de securitate.

Printre cei morţi s-au aflat doi oameni împuşcaţi de simpatizanţi ai opoziţiei, în timp ce sărbătoreau victoria lui Maduro într-o zonă din capitală unde predomină clasa de mijloc, iar o persoană a fost ucisă într-un atac asupra unei clinici conduse de guvern, au declarat autorităţile.

De asemenea, oficialii au declarat că 61 de persoane au fost rănite, inclusiv o femeie pe care protestatarii au încercat să o ardă de vie.

Autorităţile au arestat 135 de persoane.

"Cei care au îndemnat la violenţă şi au ignorat Constituţia şi instituţiile sunt responsabili pentru cele întâmplate", a declarat Maduro furios într-un discurs adresat naţiunii, marţi. "Planul lor este o lovitură de stat."

Opoziţia nu a răspuns la acuzaţiile specifice referitoare la decese, dar Capriles a îndemnat în mod repetat la demonstraţii paşnice şi a spus că guvernul este responsabil de violenţă pentru că i-a negat apelul pentru renumărarea voturilor.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu clădiri arzând şi cu demonstranţi mascaţi, împreună cu imagini din timpul unei lovituri de stat eşuate din 2002, care l-a alungat pe Chavez pentru scurtă vreme şi care i-a făcut pe mulţi venezueleni să pună sub semnul întrebării prerogativele democratice ale opoziţiei.

Chavez a fost răsturnat de la putere pentru 48 de ore, dar a revenit repede, a înlăturat criticii din interiorul forţelor armate şi a accelerat ritmul politicilor sale socialiste.

Maduro a declarat că nu va permite un mare marş al opoziţiei planificat pentru miercuri în Caracas, care cere renumărarea voturilor şi care ar putea duce la conflicte suplimentare dacă opoziţia va decide să-şi continue planurile.

"Este timpul pentru o mână fermă în faţa fascismului şi intoleranţei", a spus el.

Alegerile au fost declanşate de moartea lui Chavez de luna trecută, survenită după o luptă de doi ani cu cancerul. El l-a numit pe Maduro succesorul său înainte de a muri, iar protejatul său a câştigat alegerile cu 50,8 la sută din voturi, faţă de cele 49,0 procente ale lui Capriles.

Maduro, care a spus iniţial că este deschis la renumărarea voturilor, a cerut susţinătorilor săi să demonstreze toată săptămâna. Consiliul Electoral Naţional (CNE) a refuzat să efectueze renumărarea.

Rezultatele autorităţii electorale au arătat că el a câştigat 265 000 de voturi, dar surse din opoziţie au declarat că numărarea lor a indicat că Henrique Capriles a primit încă 300 000 – 400 000 de voturi care nu au fost incluse în numărătoarea oficială, pe baza rapoartelor Reuters.

Echipa lui Capriles a declarat că are dovezi privind 3 200 de nereguli, de la alegători care au folosit acte false de identitate până la intimidarea voluntarilor de la centrele de votare. Aceasta doeşte o analiză exhaustivă a buletinelor de vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor