Veaceslav Platon a părăsit R.Moldova. Procuratura Generală: Este în interesul lui să nu se eschiveze de la procedurile penale pendinte

Veaceslav Platon (facebook.com / Veaceslav Platon)
Maria Maevschi
19.07.2021

În lumina informaţiilor legate de plecarea din Republica Moldova a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon la Londra, Procuratura Generală de la Chişinău precizează că procedurile penale care urmează a fi analizate în cadrul şedinţelor de la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, sunt în interesul acestuia. Prin urmare, Procuratura nu vede logica pentru ca Platon să se eschiveze.

„Actualmente, nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării faţă de cetăţeanul Platon, a vreunei măsuri preventive. Respectiv, în funcţie de comportamentul numitului în cadrul procedurilor în curs de desfăşurare, Procuratura va reacţiona şi va propune luarea măsurilor reieşind din cerinţele Legii de procedură penală, inclusiv aplicarea măsurilor privative, după caz”, au explicat oamenii legii, potrivit unui comunicat de presă emis luni de instituţie.

De asemenea, procurorii au ţinut să precizeze că potrivit legislaţiei, procurorul de caz este unica figură procesuală care decide, în limitele dreptului discreţionar de care dispune, asupra necesităţii aplicării sau neaplicării măsurii preventive în privinţa figuranţilor din procedurile pe care le au în gestiune.

Concomitent, Procuratura Generală respinge insinuările deputatului Litvinenco, care l-ar fi acuzat pe Procurorul General Alexandr Stoianoglo că ar fi ”încuviinţat” plecarea lui Platon şi-i recomandă să trateze cu atenţie şi responsabilitate asemenea învinuiri, lipsite de temei.

Menţionăm că despre faptul că Veaceslav Platon a plecat din ţară a anunţat Dragoş Galbur pe pagina lui de Telegram. Potrivit acestuia, Platon ar intenţiona să ceară azil politic în Marea Britanie. Avocatul controversatului om de afaceri a confirmat pentru AGORA că Platon s-ar fi aflat o perioadă în Regatul Unit, dar acum acesta este la Praga, Cehia, de unde urmează să se întoarcă peste zece zile.

„Clientul meu m-a anunţat că pleacă, dar nu mi-a comunicat prea multe detalii. A spus că are probleme personale, ceva legat de sănătate. A plecat în Cehia, iar în rută era inclus şi oraşul Londra, dar nu a coborât acolo”, a declarat Ion Creţu, avocatul lui Platon, pentru anticorupţie.md.

Mai mult decât atât, Creţu a specificat că Platon nu are interdicţii de a părăsi Republica Moldova şi nici nu i-au fost impuse de instanţă atunci când a fost eliberat din închisoare.

Avocatul a mai precizat că Platon are statut de inculpat în alte dosare penale, aflate în gestiunea Judecătoriei Chişinău şi că a ales să plece în această perioadă întrucât nu erau programate şedinţe de judecată.

„A fost programată o singură şedinţă, în dosarul de învinuire a lui Viorel Morari, în care Platon are statut de parte vătămată. Nu este obligatoriu să participe la şedinţă, va fi suficientă prezenţa mea”, a adăugat apărătorul, potrivit sursei citate.

Precizăm că recent, deputata Platformei DA Inga Grigoriu, preşedinta Comisiei parlamentare de anchetă Laundromat, a făcut publică informaţia potrivit căreia Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) a confirmat că firmele controlate de Platon sunt implicate în frauda bancară, numită şi Furtul Miliardului.

Veaceslav Platon a fost condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi alte crime financiare, dar a fost pus în libertate în iunie 2020 în urma unui demers al lui Stoianoglo, care a afirmat că dosarul lui Platon a fost fabricat. Platon este considerat arhitectul „Laundromat-ului” - o schemă prin care din Rusia au fost scoase zeci de miliarde de dolari între 2010 şi 2014 cu ajutorul unor bănci şi decizii ale judecătorilor moldoveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor