Inga Grigoriu cere suspendarea din funcţie a lui Stoianoglo. Procuratura Generală: Cererea se bazează pe o pseudo-investigaţie

Organizaţiile criminale Plahotniuc, Şor sunt deranjate şi speriate de evoluţia anchetelor pe dosarul fraudei bancare şi cele de rezonanţă, afirmă procuratura.
Inga Grigoriu, deputat al Platformei DA în Parlamentul R. Moldova
Inga Grigoriu, deputat al Platformei DA în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Printr-o sesizare înaintată recent, deputatul Platformei DA Inga Grigoriu, preşedinta unei comisii parlamentare care anchetează dosarul „Laundromat-ului rusesc”, a cerut preşedintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să-l suspende din funcţie pe Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, şi să desemneze un procuror care să-l cerceteze penal.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, parlamentara îşi întemeiază solicitarea în baza unei „pseudo-investigaţii jurnalistice”, publicată recent pe un portal de ştiri din Ucraina, „în care se operează cu date false pentru a acredita ideea că familia Procurorului General ar avea tangenţe cu anumite companii afiliate lui Veaceslav Platon”.

În replică, Procuratura precizează că pretinsele investigaţii jurnalistice din Ucraina fac deja obiectul unei cauze penale instrumentate de PCCOCS sub aspectul amestecului în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală, în interesele unei organizaţii criminale.

Mai mult, instituţia susţine că ar dispune de probe că mai multe persoane, urmărind scopul amestecului în activitatea de înfăptuire a justiţiei pe cauzele penale vizând frauda bancară şi infracţiuni comise de organizaţia criminală ”Plahotniuc” şi grupul criminal ”Şor” prin înţelegere cu persoane publice din R. Moldova şi Ucraina, au realizat un plan prin care să creeze aparenţa existenţei unor legături între Platon şi membrii familiei lui Stoianoglo pentru a-l discredita, mizând pe înlăturarea acestuia şi compromiterea anchetei pe dosarele de rezonanţă, inclusiv frauda bancară.

„Deputatul Grigoriu îşi asumă acţiuni, din care se poate deduce că fie acţionează din necunoaştere, fie este consiliată şi ghidată de persoane care reprezintă anumite grupuri de interese şi categoric nu-şi doresc evoluţia anchetelor într-un format necontrolat de ei”, se notează în comunicatul Procuraturii, în care se mai precizează că cei care altădată controlau tot ce se denumea ”justiţie” astăzi s-au pomenit într-un vid informaţional total – situaţie care i-ar speria şi deranja.

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon a fost condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi alte crime financiare, dar a fost pus în libertate în iunie 2020 în urma unui demers al lui Stoianoglo, care a afirmat că dosarul lui Platon a fost fabricat. Platon este considerat arhitectul „Laundromat-ului”, o schemă prin care din Rusia au fost scoase zeci de miliarde de dolari între 2010 şi 2014 cu ajutorul unor bănci şi decizii ale judecătorilor moldoveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe