Veaceslav Negruţă: Guvernarea de la Chişinău aşteaptă să treacă timpul şi să se uite de beneficiarii ”miliardului furat”
alte articole
Fostul ministru al Finanţelor şi actual expert la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă constată în baza comunicatului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) din 8 septembrie, precum şi a raportului Kroll că firmele "grupului Şor" ar fi scos în 2014 din cele trei bănci fraudate 15 miliarde de lei MD pe care încă nu le-a întors. Mai mult, expertul consideră că autorităţile de la Chişinău cunosc foarte bine cine este beneficiarul ”jafului secolului” dar fac tot posibilul să ascundă informaţia, iar moldovenii să uite şi să restituie ”miliardul furat”.
”Cele trei bănci erau direct sau indirect în proprietate şi gestionate tot de ”grupul Şor” (din raportul Kroll). Dacă aceste 4 companii, din proprietatea aceluiaşi grup ca şi cele 3 bănci, nu scoteau 15 miliarde din bănci - atunci nici nu ar fi fost "nevoie" de alocat credite de urgenţă de la BNM (situaţie creată artificial)”, menţionează expertul într-o analiză pe blogul său.
Fostul ministru al Finanţelor punctează că dacă BNM nu ar fi acordat credite celor trei bănci (cunoscând că banii nu se vor mai întoarce şi vor fi făcuţi, ulterior, datorie de stat) – nu ar fi fost nevoie de garanţie emisă de guvern. ”Dacă n-ar fi fost emisă garanţia de guvern – nu ar fi fost convertită această garanţie în datorie de stat, în sumă de peste 13 miliarde lei MD, pentru următorii 25 de ani la o dobândă de 5%, adică – alte 11 miliarde lei MD pe deasupra.”
Veaceslav Negruţă atenţionează că dacă cele 4 companii datoare ar întoarce în prezent 15 miliarde extrase anterior atunci s-ar stinge datoria faţă de Ministerul Finanţelor, iar instituţia şi-ar stinge datoria faţă de BNM. BNM şi-ar completa rezervele valutare cu aproape un miliard de dolari iar cetăţenii R. Moldova nu ar trebui să mai achite dobânzi următorii 25 de ani în sumă de 11 miliarde, în plus la cele 13 miliarde datorie de stat.
”Dacă s-ar întâmpla cele enumerate, 15 miliarde extrase de către cele 4 companii din cele 3 bănci, toate 7 fiind din acelaşi ”grup Şor”, nu ar mai fi la dispoziţia altor companii, probabil din acelaşi grup, care fugăresc miliardele prin off-shore-uri, pentru a le ascunde de Kroll, şi care “înfloresc Orheiul” şi “fericesc neamul” cu concerte, inclusiv electorale”, a adăugat expertul care a ţinut să precizeze că miza beneficiarilor fraudei bancare este legalizarea ilegalităţilor, iar cu banii legalizaţi – să-şi crească autoritatea faţă de supuşii îndatoraţi şi înfometaţi, pe 25 de ani înainte – garantat de guvernanţii de la Chişinău, care au stors rezervele BNM, sub garanţia guvernului şi au convertit în datorie de stat.
”E atât de simplu! Dar cât chin din partea celor care reprezintă statul de a nu observa şi a complica lucrurile simple! Doar ca să treacă timpul şi să se uite…Nu-şi taie guvernarea cu una cu două craca pe care stă.”