Dodon refuză să promulge orice lege antirusească propusă de Parlament
alte articole
După ce a trimis înapoi spre examinare Parlamentului mai multe acte legislative, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat luni, în cadrul unui interviu acordat agenţiei de presă RIA Novosti, că nu va semna nicio lege cu caracter antirusesc chiar dacă acest lucru ar putea duce la organizarea unui referendum privind suspendarea sa din funcţie. Mai mult decât atât, acesta consideră că majoritatea populaţiei îl va susţine şi va fi de partea sa, relatează Radio Chişinău.
După cum a anunţat şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, imediat ce va reveni din vacanţă, Parlamentul va reexamina legile respinse de către şeful statului. Printre acestea figurează şi iniţiativa privind interzicerea difuzării programelor informative ale posturilor de televiziune ruseşti în Republica Moldova.
"Constituţia stipulează că preşedintele este obligat să semneze legea a doua oară. Voi merge conştient la abatere, în cazul în care, în opinia mea, acest lucru nu corespunde intereselor statului", a declarat Igor Dodon, menţionând că se referă în primul rând la proiectul de lege prin care 9 mai ar urma să fie declarată Ziua Europei şi nu Ziua Victoriei armatei roşii împotriva Germaniei fasciste, aşa cum era până acum.
Dodon a mai subliniat şi faptul că intenţionează să respingă şi legea privind aşa-numita "propagandă rusă" transmisă în Moldova de unele posturi de televiziune ruseşti. „Chiar dacă parlamentul o va aproba pentru a doua sau a treia oară, eu tot o voi respinge şi ea nu va intra în vigoare", a mărturisit şeful statului. Notabil este faptul că acesta ar deţine câteva televiziuni care retransmit în Republica Moldova emisiuni ruseşti pline de propaganda Kremlinului.
Astfel, Dodon a menţionat că este gata să meargă şi la referendum, arătându-se încrezător că cetăţenii îl vor susţine, întrucât modul în care evoluează lucrurile, ar putea provoca Parlamentul să lanseze procedura de destituire a preşedintelui, declarând că acesta ar încălca Constituţia. Şeful statului a mai specificat că ar putea, în caz de necesitate, să blocheze toate legile votate de Parlament, adăugând totuşi că aceasta ar fi „varianta extremă”.
"Orice pas în această direcţie va duce la creşterea popularităţii preşedintelui. Şi ei (deputaţii majorităţii parlamentare) înţeleg aceasta. Cu un asemenea grad de încredere faţă de preşedinte, ei nu vor merge la impeachment", a punctat Dodon sigur pe sine.
Potrivit articolului 89 al Legii Fundamentale a Republicii Moldova, preşedintele poate fi suspendat din funcţie cu votul a cel puţin două treimi din deputaţi, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituţiei, notează sursa citată. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi, însă preşedintele poate fi demis doar prin referendum.