Delegaţia Consiliului Europei îngrijorată de situaţia primarilor din Moldova

Primari din R. Moldova au relatat reprezentanţilor CE despre arestările abuzive la care au fost supuşi în cadrul dosarelor penale intentate doar pentru a fi suspendaţi din funcţie. Experţii europeni au promis asistenţă şi ajutor.
Delegaţia CE în vizită la CALM (calm.md)
Ştefan Sârbu
11.09.2017

În luna septembrie, delegaţia Cosiliului Europei (CE) va prezenta un raport privind situaţia din Republica Moldova biroului Congresului Puterilor Locale şi Regionale al CE. Anunţul a fost făcut de membrii delegaţiei europene, care au efectuat o vizită specială de documentare la Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM). Aspectele discutate au vizat arestul primarului municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, dar şi a altor primari, situaţia reală a democraţiei locale din ţară dar şi presiunile şi campania de denigrare la adresa CALM.

Având în vedere că Dorin Chirtoacă este vicepreşedintele Camerei Regiunilor, Comitetul de monitorizare a decis să trimită delegaţi europeni la Chişinău. Acestea şi-au manifestat solidaritatea şi sprijinul specificând că edilul Capitalei a fost suspendat din funcţie înainte de a fi condamnat, iar puterea lui de apărare ar fi slabă. Totodată, experţii europeni au reiterat faptul că primarul de Chişinău se consideră o victimă a răfuielilor politice.

Potrivit calm.md, preşedintele delegaţiei, Gunn Marit Helgesen şi-a exprimat regretul şi îngrijorarea profundă privind deteriorarea situaţiei democraţiei locale din Moldova: "Acest regres intervine după o perioadă în care a existat progres în ceea ce priveşte conlucrarea cu guvernarea. Pentru noi este de neînţeles cum un ales local poate fi suspendat din funcţie fără să existe o decizie judecătorească definitivă. Aşa ceva este inacceptabil într-un stat democratic şi de drept."

Preşedintele CALM, Tatiana Bădan, a specificat că imaginea CALM, credibilitatea sa, dar şi creşterea constantă a numărului de membri se datorează faptului că organizaţia nu este afiliată politic: "Dorinţa noastră este ca să ne sprijine Consiliul Europei în acest proces de reforme în RM. Calea noastră este să aderăm la acest spaţiu european, să avem o democraţie locală cu drepturi şi să avem posibilitatea să asigurăm cât mai multe servicii la nivel local şi municipal.”

În context, primarul oraşului Rîscani, Victor Bogatico, a povestit experienţa sa: "Am fost arestat pentru 3 zile şi apoi m-au pus sub arest la domiciliu pentru 30 de zile. Acum sunt "provizoriu" liber. M-au acuzat de acte de corupţie, dar nu au putut găsi dovezi şi au fost nevoiţi să mă elibereze. Dar nu e vorba atât de acuzaţii, cât de modalitatea de arestare: apar la poartă oameni mascaţi, înarmaţi cu pistoale-automate, însoţiţi de reprezentanţi ai mass media, te încătuşează, după care mai difuzează arestarea pe canalele de televiziune centrale. Iar când eşti scos de sub acuzaţii din lipsă de dovezi, nici măcar nu se scuză. Eu sunt la al doilea mandat. În timpul primului mandat mi s-au intentat 5 dosare penale, iar în al doilea 8 dosare penale.”

Gheorghe Răileanu, primarul de Cimişlia, a informat că este primar din 2007 şi în primul mandat a avut 5 dosare penale. ”Am înţeles că planul a fost nu să mă judece efectiv, ci doar să mă suspende din funcţie ca să pună pe altcineva în funcţia de primar.”

Directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a atenţionat că autorităţile locale au nevoie de o soluţie pentru a nu se mai admite arestările arbitrare. ”CALM este o organizaţie reprezentativă, independentă şi total neangajată politic, deşi unii ar dori s-o implice în probleme politice."

În concluzie, preşedintele delegaţiei CE a promis că va aminti autorităţilor de la Chişinău despre stadiul implementării Foii de parcurs, despre procesul de descentralizare a puterii şi despre situaţia primarilor.”Consiliul Europei vă va susţine, vom vedea cum putem să vă ajutăm în continuare.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor