Sergiu Mocanu: Crearea circumscripţiilor în Transnistria este o bombă cu efect întârziat
alte articole
„Această guvernare, acest partid care este la guvernare, nu are şanse să învingă la următoarele alegeri”, a declarat recent preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă, făcând referire la Partidul Democrat, de aceeaşi părere fiind mai mulţi deputaţi socialişti. Pe de altă parte, analistul politic, Oazu Nantoi a specificat că în condiţiile în care Partidul Democrat deţine peste 400 dintre primarii localităţilor Republicii Moldova şi anihilează orice rezistenţă pentru a-şi asigura victoria, socialiştii nu ar trebui să fie atât de siguri.
„În alegerile locale din 2015, Partidul Democrat s-a ales cu 266 de primari, acum s-au declarat mult peste 400 şi noi vedem cum lucrează dosariada, noi vedem cum Partidul Democrat trece catalogul anihilând orice opoziţie. Se caută lideri în teritoriu care chipurile vor fi independenţi dar în realitate nu vor fi... şi probabil, pe această cale Partidul Democrat doreşte să anihileze orice rezistenţă ... nemaivorbind despre acele filtre cu integritatea candidaţilor, de factorul coruperii alegătorilor, de justiţia noastră care poate să-i elimine pe candidaţii nedoriţi. Adică, noi trăim într-un stat captiv”, a declarat Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.
În acelaşi timp, liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a ţinut să precizeze că în condiţiile de dezastru total în care se află în prezent Republica Moldova, făcând referire la faptul că Parlamentul a votat modificarea sistemului electoral contrar voinţei poporului, a protestelor de la Chişinău şi a mesajelor venite din exterior, opoziţia de la Chişinău ar trebui să transmită partenerilor europeni, şi în special celor americani, mesajul foarte clar că în Moldova „alegeri parlamentare în baza circumscripţiilor nu se pot petrece”, întrucât Transnistria nu poate fi împărţită pe circumscripţii.
„Avem memorandumul Primakov (memorandumul privind normalizarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Transnistria semnat de Leonid Kucima-Boris Elţîn-Petru Lucinschi-Igor Smirnov n.r.) semnat de fostul preşedinte Lucinschi, acord care nu a fost denunţat, care spune că Transnistria şi Republica Moldova crează un stat comun. Aceste alegeri şi crearea circumscripţiilor în Transnistria legiferează acel statut din memorandumul Primakov, iar Lucinschi trebuia să stea pe banca acuzaţilor, iar memorandumul să fie denunţat.
Este singurul document până la ora actuală care pune bazele federalizării Republicii Moldova, iar acum legea votului mixt şi crearea circumscripţiilor în Transnistria este o bombă cu efect întârziat. Deputaţii care se presupune că vor veni din Transnistria cine vor fi ei? Din statul integru Republica Moldova, sau vor fi deputaţii lui Lucinschi-Primakov, prin care Lucinschi semna că Transnistria este un subiect aparte?”, a explicat Sergiu Mocanu.
Acesta a ţinut să mai specifice că s-ar putea ca până în noiembrie 2017, legea privind modificarea sistemului electoral să fie anulată întrucât Moldova nu poate intra în alegeri cu această lege a sistemului mixt de vot, „cred că va fi anulată, dar simpla anulare a acestei legi nu dă şanse încă nimănui, rămânem cu aceeaşi situaţie incertă, Dodon poate lua o majoritate, Plahotniuc poate trece în Parlament”.