Vasilescu: Leul s-a dus unde trebuia în mod firesc pe piaţă, ce spune Şerbănescu e o invenţie
alte articole
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, contrazice scenariul analistului economic Ilie Şerbanescu, care spune că guvernatorul băncii centrale a ţinut leul tare pentru a-i ajuta pe unii datornici la bănci.
"Problema este că leul s-a dus acolo unde el trebuia să se ducă în mod firesc pe piaţă, iar Ilie Şerbanescu zice că de ce nu s-a dus mai mult ca să fie 1,4 milioane de restanţieri, nu 700.000. El spune că aceşti restanţieri plătesc numai jumătate din penalizare şi nu tot, adică din riscul deprecierii. Ei suportă numai jumătate, nu întregul risc de depreciere. Asta este o invenţie", a declarat Vasilescu, la The Money Channel.
Potrivit lui Vasilescu, "o solidaritate în societatea asta trebuie să fie, în condiţiile în care criza cu toate turbulenţele pe care le-a adus a determinat nişte schimbări radicale. Sunt riscuri care se absorb la nivelul societăţii, la nivelul sistemului bancar, la urma urmei acţionarii băncii ar trebui să platească".
Prin menţinerea artificială a cursului valutar, BNR a făcut ca numărul celor care nu pot plăti creditul la bancă să fie de doar 700.000, faţă de 1,4 milioane, însă datoria a fost plătită de cei care nu aveau credite, a declarat luni analistul economic Ilie Şerbănescu.
"Statul a încercat să facă ceva cu Ordonanţa 50, apoi a venit presiunea externă, a FMI, şi s-a revocat. Noi am plătit. Dacă domnul Isărescu dădea drumul la curs aşa cum era firesc, pentru că această comandă externă este următoarea: indiferent de ciclul economic, dacă eşti în recesiune sau în avânt, cursul să fie relativ fix, economia românească s-a dus în jos şi leul a rămas breaz. Dacă domnul Isărescu îi dădea drumul nu ar fi fost 700.000 care nu pot plăti creditul, ci 1.400.000. Faptul că nu sunt 1.400.000 ci doar 700.000 este pentru că domnul Isărescu a reuşit să convingă Guvernul să plătească ei, ceilalţi. Nu cei din parohia lui, adică debitorii şi băncile, ci cei care nu aveau nicio legătură cu povestea asta, adică constribuabili, salariaţi", a spus Şerbănescu.