Vasile Dîncu: Nu sunt propunerea PSD. Mă ştiu de multă vreme cu Cioloş

Vasile Dîncu susţine că nu este propunerea PSD pentru funcţia de ministru şi de vicepremier, aşa cum s-a vehiculat în presă.
Dacian Cioloş în Parlament, la şedinţa de învestitură a Guvernului, 17 noiembrie 2015
Dacian Cioloş în Parlament, la şedinţa de învestitură a Guvernului, 17 noiembrie 2015 (Epoch Times)

"Nu sunt propunerea PSD. (...) Poate că în calculul strategic, în general, să fi contat şi chestiunea asta. În niciun caz noi n-am vorbit de politică. (...) PSD a avut în acel moment o propunere, o propunere rezonabilă după părerea mea, pentru premier, dl Liviu Voinea, după un model care era vehiculat în acel moment.

Faptul că în comisie am reuşit să conving pe toată lumea, inclusiv pe parlamentarii din PNL, faptul că am reuşit să găsesc o formulă de comunicare şi un proiect care să-i convingă, mie îmi dă speranţe pentru viitor, pentru o nouă etapă din politica românească", a declarat Vasile Dâncu, la Realitatea Tv, citat de Agerpres.

Vicepremierul a explicat că îl ştie de mai multă vreme pe Dacian Cioloş, care i-a propus să facă parte din guvernul său.

"Am vorbit cu dl Cioloş de mai multe ori înainte, ne cunoaştem de mai multă vreme, am discutat foarte mult despre agricultură, despre cercetarea pentru asta, am discutat despre faptul că avea în această iarnă o reuniune a Consiliului Europei în care se discuta despre planificarea agricolă pe noua reformă agrară, pe care dânsul a făcut-o pentru România, şi mă întreba de studii, i-am dat studii. Printre altele, se vorbea atunci de faptul că aş putea să fiu ministru şi a încercat să mă încurajeze, fără să ştim nimic. (...) I-am explicat motivele profesionale pentru care nu vreau", a precizat Vasile Dîncu.

Actualul ministru al Dezvoltării pretinde că nu şi-ar fi dorit să fie invitat în noul Cabinet, mai ales că avea de lucru la mai multe proiecte.

"După ce şi-a dat demisia Victor Ponta (...) mă aşteptam, m-am rugat să nu mă sune, pentru că mă aşteptam să-mi continui ceea ce am de făcut. Aveam câteva proiecte importante de terminat în această toamnă. M-am gândit într-o zi: sper să nu mă sune, dacă nu mă sună astăzi, înseamnă că am scăpat şi pot să-mi văd de treabă. (...) Şi când mă bucuram că n-am primit niciun telefon şi m-am pus în faţa computerului şi mi-am luat o carte — lucrez la o carte despre imaginarul colectiv şi superstiţiile la români, pe care trebuie să o termin — şi când am început să scriu din nou, am primit telefonul să ne vedem.

Mi-am dat seama că va fi foarte greu să refuz, mai ales că discutasem de foarte multe ori cu domnia sa despre principiile reformării României. Am discutat în ultimii ani, când dânsul era la Bruxelles (...), de zeci de ori despre ce ar trebui făcut pentru România. Discutam ca doi oameni care sunt sincer interesaţi de România, nu de politică', a mai declarat Dîncu.