Macovei: Cioloş nu trebuie să facă ce vor PSD şi PNL, pentru că nu ele l-au adus la guvernare, ci Strada

Europarlamentarul Monica Macovei a criticat decizia Guvernului Cioloş de a scoate din programul de guvernare prezentat iniţial alegerea în două tururi de scrutin a primarilor.
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)

"Guvernul Cioloş are cel mai puternic mandat pe care l-a avut vreun Executiv în România. Dacă nu exista strada, adică oamenii revoltaţi, aveam Guvern Ponta şi nu mai vorbeam de Guvernul Cioloş. Ca urmare, actualul Executiv are şi cele mai mari responsabilităţi.

Din păcate, constatăm o diferenţă între programul de guvernare prezentat iniţial şi cel publicat în Monitorul Oficial. Or, primul lucru pe care ar trebui să-l facă Guvernul Cioloş este îndeplinirea cerinţelor străzii, pentru că strada l-a pus şi legitimat. Datorită străzii există. Iar strada a cerut practic reforma electorală. Deci, strada vrea oameni curaţi în politică", a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, Monica Macovei, citată de Agerpres.

Liderul M10 susţine că Dacian Cioloş a venit cu acest mandat popular şi "nu trebuie să facă ce vor PSD şi PNL, pentru că nu ele l-au adus la guvernare".

"În primul program de guvernare prezentat de Cioloş erau prevăzute două tururi de scrutin. Astăzi în Monitorul Oficial apare în programul de guvernare faptul că primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin. Astfel putem avea primar ales chiar şi cu 15%", a subliniat Monica Macovei.

Eliminarea pragului electoral de 5% reprezintă, potrivit fostului ministru al Justiţiei, un punct esenţial pentru înnoirea clasei politice.

"S-a adoptat o lege care spune că poţi face partide cu doar trei membri, dar Guvernul Cioloş păstrează un prag electoral naţional de 5%. Aşadar aceasta este o lege inutilă pentru acele mici partide ce se formează. Poate oamenii dintr-un judeţ doresc să formeze un partid care să propulseze un parlamentar local. Nu este posibil, dacă acel mic partid nu obţine 5% la sută la nivelul ţării. (...)

Chiar dacă multe şi mici, este necesar să apară partide noi, cu oameni curaţi. Astfel, electoratul va avea de unde alege, nu doar prin rotaţie PSD şi PNL", a subliniat Monica Macovei, adăugând că o astfel de măsură va aduce competitivitate şi reprezentativitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne