Dacian Cioloş: România este parte a Uniunii Europene, nu este o anexă a sa

România este parte a UE, nu o anexă a sa, iar dacă în unele cazuri ţara noastră nu reuşeşte îşi impună punctul de vedere la Bruxelles este probabil pentru că nu a făcut efortul să înţeleagă suficient de bine cum funcţionează lucrurile, susţine Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Premierul Dacian Cioloş a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Radio România Actualităţi, despre comentariile din presă referitoare la faptul că a fost trimis de la Bruxelles împreună cu "o trupă de oameni de acolo ca să impună României voinţa Bruxelles-ului", relatează Agerpres.

"Dacă astfel de declaraţii prind, înseamnă că cei şapte-opt ani care au trecut de la aderare au trecut aproape degeaba, în sensul că încă nu am înţeles că ceea ce am cerut noi în România, să fim parte a Uniunii Europene, s-a întâmplat şi că nu ne asumăm lucruri pe care noi le-am cerut din '90 încoace.

România este parte a UE, şi nu este o anexă a UE — şi dacă în unele cazuri nu reuşim să ne impunem punctul de vedere acolo, este probabil pentru că nu am făcut efortul să înţelegem suficient de bine cum funcţionează lucrurile şi să vedem, de exemplu, de ce Polonia poate mai bine să îşi impună punctul de vedere decât România acolo sau, eu ştiu, alte noi state membre, pentru că eu nu văd ce interes ar avea UE atât timp cât România are voturi acolo şi este partea UE să impună ceva României", a explicat Cioloş.

Primul ministru a subliniat că România a vrut să fie parte a Uniunii Europene, pentru că a vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcţie.

"Cred că este important să înţelegem că, dacă am vrut să fim parte a Uniunii Europene, este pentru că am vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcţie. Atunci când considerăm că Uniunea Europeană are nişte reguli care nu corespund cu credinţele noastre, cu obiectivele noastre, este important nu să stăm doar în faţa unui microfon în presă în România şi să criticăm Uniunea Europeană, ci să ne folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie cu demnitate, cu fermitate, cu claritate, căutându-ne aliaţi în interiorul Uniunii Europene şi să explicăm lucrurile respective", a mai precizat Dacian Cioloş.

Şeful Executivului a criticat ideea vehiculată în spaţiul public potrivit căreia, în perioada în care fost comisar european pentru Agricultură nu ar fi lucrat pentru România şi a evidenţiat că aplicarea Politicii Agricole Comune a însemnat mai puţini bani pentru ţările occidentale şi mai mulţi pentru state din est.

"Altfel spus, bugetul alocat li se reduce de la un an la altul şi, pe de altă parte, România şi alte ţări din Europa de Est câştigă bani, deci alocarea bugetară creşte. Sigur că există această diferenţă de subvenţii încă, dar ceea ce am putut să fac este să încep să schimb tendinţa. Aceste lucruri, din păcate, nu se spun. Sigur, eu nu vreau ca cineva să mă laude sau să spună că am făcut minuni acolo. N-am făcut minuni. Am făcut ceea ce mi-a permis postul de comisar.

Am ţinut cont de locul de unde vin, am ştiut ce nevoi sunt aici şi atât cât mi-a stat în putere am făcut aceste schimbări, pe care mi le asum, dar, sigur, mă doare şi pe mine sufletul când văd nu atât că unii oameni mint, ci că oameni oneşti, oameni cinstiţi îi cred fără să verifice, pentru că atât ar fi suficient, să verifice oamenii, să caute pe internet şi să vadă ce s-a întâmplat de fapt", a declarat Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne